Predstavljena Deklaracija o reintegraciji Kosmeta u ustavno-pravni poredak Srbije

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- U Beogradu je danas predstavljena Deklaracija o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije, koju su potpisali neki od najznačajnijih srpskih intelektualaca današnjice.

Deklaraciju je u ime svih potpisnika pročitao akademik Matija Bećković poručivši da bi Srbija, kada bi priznala Kosovo, učinila nešto što nikada nije učinila nijedna država i tako postala "izuzetak i ruglo među narodima i državama".

Deklaracijom je jasno poručeno da niko nema ni pravo ni legitimitet da potpisuje bilo kakve međunarodne obavezujuće dokumente, suprotne Ustavu Srbije.

Potpisnici su poručili da su svjesni težine trenutka u kojem se Srbija i srpski narod nalazi i da su stoga donijeli deklaraciju o budućnosti Kosova i Metohije u slobodnoj Srbiji, kao jedinom, leigitimnom i pravednom rješenju.

Kako navode, neprihvatljivi su prijedlozi o podjeli i razmjeni teritorija, odricanju od Kosova i Metohije, prodaji dijela ili cijele teritorije, o članstvu Kosova u UN i drugi koji na bilo koji način ugrožavaju cjelovitost pokrajne u sastavu Srbije.

"Polazeći od Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 i Ustava Srbije, vjerni kosovskom zavjetu, ističemo da je jedino prihvatljivo rješenje za državu Srbiju, sprski narod i sve naše građane – puna reintegracija teritorije Kosova i Metohije sa svetinjama, građanima koji tamo žive i privrednim resursima u ustavno-pravni poredak Srbije", navedeno je u tekstu Deklaracije.

Potpisnici deklaracije su iskazali spremnost za otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca o izgradnji poretka, vladavine prava za sve etničke zajednice i sve građane, kao i o načinima na koji će se ustavno-pravna reintegracija obaviti za zajedničku budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana