Предсједник Србије предложио подизање споменика бившем америчком предсједнику

Агенције
Предсједник Србије предложио подизање споменика бившем америчком предсједнику

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић покренуо је иницијативу да 28. америчком предсједнику Томасу Вудроу Вилсону буде подигнут споменик у истоименом београдском булевару, у знак захвалности за све што је учинио за српски народ.

У иницијативи, коју је упутио Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда, Вучић је истакао да би њено усвајање било и симбол жеље за очување и унапређење односа између Србије и САД.

Вучић је навео да би подизање споменика Вудроу Вилсону представљало и знак захвалности и поштовања живота и дјела личности која је вредновала и помагала српски народ током и након Првог свјетског рата.

- На четврту годишњицу објаве рата Краљевини Србији од стране Аустроугарског царства 28. јула 1918. године, председник Вилсон је донео проглас обележавања овог дана као “Српског дана”, у знак подршке тада тешко страдалој српској нацији, која се још увек борила за право живота у сопственој отаџбини - подсјетио је Вучић.

Предсједник Србије је навео да је прије више од 100 година у свим црквама прочитан Вилсонов проглас о српском народу, у којем су изречене најљепше ријечи о Србима и тада се вијорила српска застава на Бијелој кући.

Он је напоменуо да је саопштењем издатим 8. јануара 1918. године, познатим под именом “14 тачака”, Вилсон као постулат мира поставио несметани глобални проток робе, демократију, и заложио се за право народа на самоопредјељење.

- Посебно бих издвојио једанаесту тачку саопштења, која је говорила о потреби осигурања суверенитета држава на Балкану, као и о давању слободног и безбедног приступа мору, тада још увек Краљевини Србији - наводи Вучић у иницијативи.

Вучић наводи да су Вилсоново познавање српске историје и борба за слободу и уједињење српског народа, као и велико пријатељство са српским научником Михајлом Пупином, били кључна подршка преговарачкој позицији Краљевине Србије на Париској мировној конференцији.

 

Локација

Вучић је навео да ће Булевар Вудроа Вилсона по свом отварању спајати Карађорђеву улицу, чији настанак је започет још током 19. вијека и Булевар Војводе Мишића, којим доминира комплекс Београдског сајма, симбол Београда у другој половини 20. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана