Predsjednik Srbije predložio podizanje spomenika bivšem američkom predsjedniku

Agencije
Predsjednik Srbije predložio podizanje spomenika bivšem američkom predsjedniku

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da 28. američkom predsjedniku Tomasu Vudrou Vilsonu bude podignut spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.

U inicijativi, koju je uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, Vučić je istakao da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje za očuvanje i unapređenje odnosa između Srbije i SAD.

Vučić je naveo da bi podizanje spomenika Vudrou Vilsonu predstavljalo i znak zahvalnosti i poštovanja života i djela ličnosti koja je vrednovala i pomagala srpski narod tokom i nakon Prvog svjetskog rata.

- Na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson je doneo proglas obeležavanja ovog dana kao “Srpskog dana”, u znak podrške tada teško stradaloj srpskoj naciji, koja se još uvek borila za pravo života u sopstvenoj otadžbini - podsjetio je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da je prije više od 100 godina u svim crkvama pročitan Vilsonov proglas o srpskom narodu, u kojem su izrečene najljepše riječi o Srbima i tada se vijorila srpska zastava na Bijeloj kući.

On je napomenuo da je saopštenjem izdatim 8. januara 1918. godine, poznatim pod imenom “14 tačaka”, Vilson kao postulat mira postavio nesmetani globalni protok robe, demokratiju, i založio se za pravo naroda na samoopredjeljenje.

- Posebno bih izdvojio jedanaestu tačku saopštenja, koja je govorila o potrebi osiguranja suvereniteta država na Balkanu, kao i o davanju slobodnog i bezbednog pristupa moru, tada još uvek Kraljevini Srbiji - navodi Vučić u inicijativi.

Vučić navodi da su Vilsonovo poznavanje srpske istorije i borba za slobodu i ujedinjenje srpskog naroda, kao i veliko prijateljstvo sa srpskim naučnikom Mihajlom Pupinom, bili ključna podrška pregovaračkoj poziciji Kraljevine Srbije na Pariskoj mirovnoj konferenciji.

 

Lokacija

Vučić je naveo da će Bulevar Vudroa Vilsona po svom otvaranju spajati Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. vijeka i Bulevar Vojvode Mišića, kojim dominira kompleks Beogradskog sajma, simbol Beograda u drugoj polovini 20. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana