Пратио српске војнике, врбовао политичаре и добијао новац: Листа пронађених ствари код шпијуна

ГС
Foto: Новости

Ухапшени Љ.Г. (61), осумњичен да је бугарски шпијун, иначе резервни официр Војске Србије и радник Центра за културу у Босилеграду, посљедњих неколико мјесеци интензивно је радио на прикупљању података о активностима српских служби безбједности, војске и полиције и стању на административној линији са Косовом и Метохијом, сазнају "Новости" из добро упућених извора.

Безбједносно-информативна агенција и Војно-безбједносна агенција су откриле признанице о "наградама" за шпијунажу које је добијао од бугарске тајне службе ДАНС.

Он је исплате примао у бугарским левима, увек у Софији, а приликом сваке трансакције је уредно и свјесно потписивао признаницу. Истрага је показала да "пипци" његове мреже сежу и до бугарског конзулата у Нишу.

Осумњичени је преко сарадника, међу којима је било и локалних политичара и војних лица, сакупљао информације о бројности, кадровској хијерархији и структури, распореду, наоружању јединица Војске Србије на југу државе, прије свега Четврте бригаде распоређене уз административну линију.

Агент ДАНС-а је прикупљао детаљне информације о припадницима српских служби безбједности из пограничног појаса уз Бугарску. Бројеве њихових телефона, адресе и податке о возилима које користе прослеђивао је ДАНС-у. Структура тих података указује на намеру прћења комуникација и кретања српских безбједњака, али с обзиром на то да су тражена и мјеста њиховог становања, могуће је да су постојале и опасне идеје.

Није неочекивано овако дјеловање ДАНС-а у дијелу Србије са бугарском мањином, гдје ова агентура већ дуже вријеме обнавља великобугарске идеје, али како тумачити интересовање за српску војску и службе уз административну линију са КиМ?

Стручњаци за безбједност подсјећају да је бугарска агентура присутна у српској покрајини још од времена агресије НАТО 1999. године када је дјеловала као филијала њемачке БНД. Најпрљавији посао који је, срећом неуспјешно, покушала да обави је измишљање "српске геноцидне операције Поткова".

Бугарски шпијуни су тада продавали податке албанским службама, па је очекивано да то раде и сада. Ипак, безбједносни експерти кажу да су бугарски интереси само врх леденог бријега.

"Откривање бугарског шпијуна и његових сарадника мора се ставити у исти контекст са откривањем агентурне мреже Хрвоја Шнајдера, донедавног првог секретара Амбасаде Хрватске у Београду. Њихове службе су само подизвођачи у великој обавјештајној операцији НАТО према Србији која је, што је веома значајно, интензивирана баш уочи избора. Балканске филијале своје амбиције и аспирације само уклапају у прворазредне задатке које су добили од ЦИА, БНД и МИ-6", каже пензионисани пуковник Љубан Каран, некадашњи руководилац КОС-а.

Стручњаци указују да велике службе користе балканске "шегрте" да се не би компромитовале у случају провале, као 2002. када је у мотелу "Шарић" на дјелу ухапшен бивши шеф ЦИА за Балкан и формално некадашњи први секретар Амбасаде САД у Београду Џон Дејвид Нејбор, преноси АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана