Pratio srpske vojnike, vrbovao političare i dobijao novac: Lista pronađenih stvari kod špijuna

GS
Foto: Novosti

Uhapšeni Lj.G. (61), osumnjičen da je bugarski špijun, inače rezervni oficir Vojske Srbije i radnik Centra za kulturu u Bosilegradu, posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno je radio na prikupljanju podataka o aktivnostima srpskih službi bezbjednosti, vojske i policije i stanju na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, saznaju "Novosti" iz dobro upućenih izvora.

Bezbjednosno-informativna agencija i Vojno-bezbjednosna agencija su otkrile priznanice o "nagradama" za špijunažu koje je dobijao od bugarske tajne službe DANS.

On je isplate primao u bugarskim levima, uvek u Sofiji, a prilikom svake transakcije je uredno i svjesno potpisivao priznanicu. Istraga je pokazala da "pipci" njegove mreže sežu i do bugarskog konzulata u Nišu.

Osumnjičeni je preko saradnika, među kojima je bilo i lokalnih političara i vojnih lica, sakupljao informacije o brojnosti, kadrovskoj hijerarhiji i strukturi, rasporedu, naoružanju jedinica Vojske Srbije na jugu države, prije svega Četvrte brigade raspoređene uz administrativnu liniju.

Agent DANS-a je prikupljao detaljne informacije o pripadnicima srpskih službi bezbjednosti iz pograničnog pojasa uz Bugarsku. Brojeve njihovih telefona, adrese i podatke o vozilima koje koriste prosleđivao je DANS-u. Struktura tih podataka ukazuje na nameru prćenja komunikacija i kretanja srpskih bezbjednjaka, ali s obzirom na to da su tražena i mjesta njihovog stanovanja, moguće je da su postojale i opasne ideje.

Nije neočekivano ovako djelovanje DANS-a u dijelu Srbije sa bugarskom manjinom, gdje ova agentura već duže vrijeme obnavlja velikobugarske ideje, ali kako tumačiti interesovanje za srpsku vojsku i službe uz administrativnu liniju sa KiM?

Stručnjaci za bezbjednost podsjećaju da je bugarska agentura prisutna u srpskoj pokrajini još od vremena agresije NATO 1999. godine kada je djelovala kao filijala njemačke BND. Najprljaviji posao koji je, srećom neuspješno, pokušala da obavi je izmišljanje "srpske genocidne operacije Potkova".

Bugarski špijuni su tada prodavali podatke albanskim službama, pa je očekivano da to rade i sada. Ipak, bezbjednosni eksperti kažu da su bugarski interesi samo vrh ledenog brijega.

"Otkrivanje bugarskog špijuna i njegovih saradnika mora se staviti u isti kontekst sa otkrivanjem agenturne mreže Hrvoja Šnajdera, donedavnog prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu. Njihove službe su samo podizvođači u velikoj obavještajnoj operaciji NATO prema Srbiji koja je, što je veoma značajno, intenzivirana baš uoči izbora. Balkanske filijale svoje ambicije i aspiracije samo uklapaju u prvorazredne zadatke koje su dobili od CIA, BND i MI-6", kaže penzionisani pukovnik Ljuban Karan, nekadašnji rukovodilac KOS-a.

Stručnjaci ukazuju da velike službe koriste balkanske "šegrte" da se ne bi kompromitovale u slučaju provale, kao 2002. kada je u motelu "Šarić" na djelu uhapšen bivši šef CIA za Balkan i formalno nekadašnji prvi sekretar Ambasade SAD u Beogradu Džon Dejvid Nejbor, prenosi ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana