Повучена потјерница за Главашем

Срна
Повучена потјерница за Главашем

Загреб - Ванрасправно вијеће Жупанијског суда у Загребу повукло је данас потјерницу за Бранимиром Главашем и одбило приједлог да му буде укинут истражни затвор.

Вијеће је одлуку образложило појаснивши да је рјешење, којим је притворен, по сили закона престало бити егзистентно чим је почео издржавати затворску казну, преносе хрватски медији.

Портпарол Жупанијског суда Крешимир Девчић рекао је да Ванрасправно вијеће сматра да, с обзиром да је рјешење о притвору престало важити по сили закона, нема ни разлога за расписивањем потјернице.

Нову потјерницу за Главашем загребачки Суд расписао је 16. јануара, након што му је Уставни суд укинуо правоснажну пресуду којом је осуђен на казну од осам година затвора за ратни злочин, коју је издржавао у БиХ.

Када је 20. јануара пуштен из мостарског затвора гдје је издржавао казну за ратни злочин над српским цивилима у Осијеку, Главаш је рекао да ће се одазвати позиву хрватског Врховног суда ако га из те институције позову на обновљени другостепени поступак.

У жалби коју је послао дан прије пуштања из затвора Главаш је подсјетио да привремено одузимање слободе не може трајати дуже од четири године, те да је "одавно протекло вријеме у којем је притвор, или истражни затвор, било могуће продужити или даље одржати".

Бранимир Главаш био је осуђен у случајевима "гаража" и "селотејп" на осам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Осијеку 1991. године, а до сада је одслужио три петине затворске казне.

У затвору је провео укупно пет година и четири мјесеца, од чега у мостарском четири године, док је преостали дио казне одслужио у Сарајеву и Зеници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана