Потврђена вишегодишња казна затвора Златану Крстићу

Срна
Foto: гс

ПРИШТИНА- Посебно одјељење Апелационог суда самопроглашеног Косова потврдило је првостепену пресуду Основног суда у Приштини којом је Златан Крстић осуђен на 14 година и шест мјесеци затвора због наводног ратног злочина, док је Дестан Шабани из Урошевца осуђен на седам година затвора.

Посебно одјељење Апелационог суда је, након прегледа свих списа предмета и оцјене жалбених захтјева, одлучило да одбије као неосновану жалбе Специјалног тужилаштва самопроглашеног Косова и бранилаца оптужених, саопштено је из Апелационог суда.

У одлуци Апелационог суда се подсјећа да је Крстић осуђен 23. марта за саизвршилаштво ратног злочина против цивилног становништва, док је Шабани проглашен кривим за ратни злочин против цивилног становништва.

Крстић, родом из села Неродимље код Урошевца, са привременим боравком у Крагујевцу, оптужен је да кривично дјело починио 26. марта 1999. године у селу Горње Неродимље.

Према изјавама чланова породице Нухи, које су тужилаштво и суд прихватили као неспорне чињенице, Крстић је наводно учествовао у "злостављању, мучењу, сакаћењу и убијању жртава ватреним оружјем", и да је потом "затрпао тијела жртава поред пута у каналу како би прикрио злочин".

Крстић је ухапшен када је дошао у родно Неродимље код породице Нухи.

Шабани је оптужен да је као припадник српских полицијских снага 1. априла 1999. године у својству полицијског инспектора, наоружан аутоматским оружјем, починио кривично дјело тако што је "скрнавио, понизио и деградирао поступање према погинулима".

На одлуку Апелационог суда тужилаштво и одбрана окривљених имају право жалбе Уставном суду самопроглашеног Косова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана