Potvrđena višegodišnja kazna zatvora Zlatanu Krstiću

Srna
Foto: gs

PRIŠTINA- Posebno odjeljenje Apelacionog suda samoproglašenog Kosova potvrdilo je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je Zlatan Krstić osuđen na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog navodnog ratnog zločina, dok je Destan Šabani iz Uroševca osuđen na sedam godina zatvora.

Posebno odjeljenje Apelacionog suda je, nakon pregleda svih spisa predmeta i ocjene žalbenih zahtjeva, odlučilo da odbije kao neosnovanu žalbe Specijalnog tužilaštva samoproglašenog Kosova i branilaca optuženih, saopšteno je iz Apelacionog suda.

U odluci Apelacionog suda se podsjeća da je Krstić osuđen 23. marta za saizvršilaštvo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, dok je Šabani proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Krstić, rodom iz sela Nerodimlje kod Uroševca, sa privremenim boravkom u Kragujevcu, optužen je da krivično djelo počinio 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje.

Prema izjavama članova porodice Nuhi, koje su tužilaštvo i sud prihvatili kao nesporne činjenice, Krstić je navodno učestvovao u "zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem", i da je potom "zatrpao tijela žrtava pored puta u kanalu kako bi prikrio zločin".

Krstić je uhapšen kada je došao u rodno Nerodimlje kod porodice Nuhi.

Šabani je optužen da je kao pripadnik srpskih policijskih snaga 1. aprila 1999. godine u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, počinio krivično djelo tako što je "skrnavio, ponizio i degradirao postupanje prema poginulima".

Na odluku Apelacionog suda tužilaštvo i odbrana okrivljenih imaju pravo žalbe Ustavnom sudu samoproglašenog Kosova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana