Потврђен вирус Западног Нила у Србији, обољела жена из Пожаревца

Tanjug
Foto: Ilustracija

ПОЖАРЕВАЦ - У Општој болници у Пожаревцу хоспитализована је жена (46) из мјеста Набрђе код тог града, код које је идентификован вирус Западног Нила, који се преноси са комараца на човјека.

Она је у добром општем стању и чека се потврда присуства вируса и у другом узорку узетом од те пацијенткиње, саопштено је на сајту града Пожаревца.

Због тога, а и на основу информације о идентификовању присуства вируса у јединкама комараца на подруцју Набрђа, Штаб за ванредне ситуације Пожаревца донио је закључак о предузимању мјера на сузбијању комараца на територији тог града.

Тако ће вечерас бити спроведена дезинсекција на подручју Набрђа, док ће у наредним данима третман бити извршен и на подручју цијелог Пожаревца.

Иначе, вирус Западног Нила присутан је у Србији од 2012. године и у 90 одсто слуцајева пролази без симптома и знакова болести.

Заражени комарци искључиво вирус преносе на потомке и на човјека, а пренос вируса између двије особе није могућ контактом.

Зато Институт "Батут" грађанима препоручује да користе спрејеве против комараца на откривеним дијеловима тијела приликом боравка на отвореном, носе одјећу дугих рукава и ногавица, свијетле боје, комотну, као и да избјегавају боравак на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца – у сумрак и у зору.

Препорука је и да се користе заштитне мреже против комараца на прозорима, вратима и око кревета, ако је могуће, треба боравити у климатизованим просторима, избјегавати подручја са великим бројем инсеката, попут шума и мочвара.

Такође, требало би најмање једном недјељно испразнити воду из саксија за цвијеће, посуда за храну и воду за кућне љубимце, из канти, буради и лименки, те уклонити одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана