Potvrđen virus Zapadnog Nila u Srbiji, oboljela žena iz Požarevca

Tanjug
Foto: Ilustracija

POŽAREVAC - U Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana je žena (46) iz mjesta Nabrđe kod tog grada, kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila, koji se prenosi sa komaraca na čovjeka.

Ona je u dobrom opštem stanju i čeka se potvrda prisustva virusa i u drugom uzorku uzetom od te pacijentkinje, saopšteno je na sajtu grada Požarevca.

Zbog toga, a i na osnovu informacije o identifikovanju prisustva virusa u jedinkama komaraca na podrucju Nabrđa, Štab za vanredne situacije Požarevca donio je zaključak o preduzimanju mjera na suzbijanju komaraca na teritoriji tog grada.

Tako će večeras biti sprovedena dezinsekcija na području Nabrđa, dok će u narednim danima tretman biti izvršen i na području cijelog Požarevca.

Inače, virus Zapadnog Nila prisutan je u Srbiji od 2012. godine i u 90 odsto slucajeva prolazi bez simptoma i znakova bolesti.

Zaraženi komarci isključivo virus prenose na potomke i na čovjeka, a prenos virusa između dvije osobe nije moguć kontaktom.

Zato Institut "Batut" građanima preporučuje da koriste sprejeve protiv komaraca na otkrivenim dijelovima tijela prilikom boravka na otvorenom, nose odjeću dugih rukava i nogavica, svijetle boje, komotnu, kao i da izbjegavaju boravak na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru.

Preporuka je i da se koriste zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, ako je moguće, treba boraviti u klimatizovanim prostorima, izbjegavati područja sa velikim brojem insekata, poput šuma i močvara.

Takođe, trebalo bi najmanje jednom nedjeljno isprazniti vodu iz saksija za cvijeće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki, te ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana