Поповић: Хрватска не сарађује у процесуирању ратних злочина

Srna
Foto: Agencije

БЕОГРАД - Министар правде Србије Маја Поповић данас је на састанку са тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Сержом Брамерцом нагласила да Хрватска не сарађује у процесуирању ратних злочина.


Поповићева је истакла да је одбијање ове сарадње недопустиво за чланицу ЕУ, саопштено је из Министарства правде Србије.

Она је подсјетила и на посљедњи примјер недопустивог понашања званичника Хрватске који су унапријед аболирали извршиоце ратног злочина извршеног бомбардовањем цивила на Петровачкој цести 1995. године.

Поповићева је истакла и да је Механизам усмјерио све своје активности на питања која се тичу непоштовања суда, иако је формиран за процесуирање лица одговорних за тешка кршења међународног хуманитарног права, која су извршена на територији бивше Југославије.

Упркос томе, навела је Поповићева, Србија је одговорила на захтјеве хашког Тужилаштва у вези са кривичноим дјелом ометање рада Трибунала, инсистирајући да се наведени предмети уступе на процесуирање Србији, а имајући у виду њихову незнатну друштвену опасност.

На састанку Поповић је истакла да Србија води одговорну политику помирења у региону, без које нема будућности, стабилности, економског развоја и нормализације односа.

Брамерц је констатовао и напредак у регионалној сарадњи Србије и БиХ.

Данашњи састанак одржан је поводом припреме одговора Србије на шестомјесечни извјештај о раду Механизма, који ће до краја године Савјету безбједности УН представити тужилац Механизма Серж Брамерц и предсједник Механизма Грасијела Сантана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана