Popović: Hrvatska ne sarađuje u procesuiranju ratnih zločina

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD - Ministar pravde Srbije Maja Popović danas je na sastanku sa tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom naglasila da Hrvatska ne sarađuje u procesuiranju ratnih zločina.


Popovićeva je istakla da je odbijanje ove saradnje nedopustivo za članicu EU, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije.

Ona je podsjetila i na posljednji primjer nedopustivog ponašanja zvaničnika Hrvatske koji su unaprijed abolirali izvršioce ratnog zločina izvršenog bombardovanjem civila na Petrovačkoj cesti 1995. godine.

Popovićeva je istakla i da je Mehanizam usmjerio sve svoje aktivnosti na pitanja koja se tiču nepoštovanja suda, iako je formiran za procesuiranje lica odgovornih za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, koja su izvršena na teritoriji bivše Jugoslavije.

Uprkos tome, navela je Popovićeva, Srbija je odgovorila na zahtjeve haškog Tužilaštva u vezi sa krivičnoim djelom ometanje rada Tribunala, insistirajući da se navedeni predmeti ustupe na procesuiranje Srbiji, a imajući u vidu njihovu neznatnu društvenu opasnost.

Na sastanku Popović je istakla da Srbija vodi odgovornu politiku pomirenja u regionu, bez koje nema budućnosti, stabilnosti, ekonomskog razvoja i normalizacije odnosa.

Bramerc je konstatovao i napredak u regionalnoj saradnji Srbije i BiH.

Današnji sastanak održan je povodom pripreme odgovora Srbije na šestomjesečni izvještaj o radu Mehanizma, koji će do kraja godine Savjetu bezbjednosti UN predstaviti tužilac Mehanizma Serž Bramerc i predsjednik Mehanizma Grasijela Santana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana