Поплава угрозила опстанак више десетина домаћинстава у општинама Липљан и Косово Поље

Срна
Foto: Срна

ПРИШТИНА- Изливање бујичних потока и ријеке Ситнице на подручју општина Липљан и Косово Поље посљедица су нестручно пројектованих и изграђених ауто-путева Приштина-Пећ и Приштина-Скопље, сматрају мјештани села Батусе у општини Липљан и села Угљаре у општини Косово Поље.

Бедем изазвао поплаву

У овим селима поплављено је више десетина домаћинстава и око 200 хектара обрадивих површина ослоњених на ријечна корита Ситинице у Липљану, те Грачанке и Приштевке у Угљару.

"За своје 74 године нисам доживео већу поплаву нити веће изливање реке Ситнице. За сат и по вода је надошла више од метар и по висине. Просто смо гледали како тонемо", прича за Срну Томица Максимовић из Батуса.

Он истиче да је изливање директна посљедица подигнутог бедема - ауто-пута на излазу из села. Остављен је узак проточни тунел којим пролази Ситница.

Куће под водом

Сада је, како објашњава Максимовић, свима јасно да пројектант није рачунао на количину воде ријечног слива Ситнице, чији се ниво, кад падне мања количина кише или почне топљење снијега, подиже за метар или два.

"Због уског пропуста, доживели смо да се Ситница враћа, да тече узводно и то је довело до плављења и потопа који смо преживели", прецизира Максимовић.

Исто мишљење дијели и учитељ у пензији Милорад Ничић, којем је, као и Максимовићима, уништено комплетно домаћинство и чија се кућа четврти дан од поплавног таласа још налази у води дубокој метар.

"Има више од 30 година како сам направио кућу. Док није изграђен ауто-пут нисмо знали да Ситница тече, а камоли да нас плави. Сада се налазим у ситуацији, чим се вода повуче, да извучем оно што није уништено и ставим таблу жКућа на продајуж, те да се под старе дане селим", наводи Ничић.

Он, истовремено, сумња да ће неко бити "толико луд" да купи кућу која се налази у "срцу вештачког језера".

Пројектанти усмјерили одводне канале према српским селима

Максимовић и Ничић наводе да су пројектанти осмислили уске пропусте испод оба ауто-пута и да су одводне канале са ауто-путева смишљено усмјерили према српским селима, кроз пољопривредна имања.

"Нема одводних канала са ауто-путева до Ситнице и то је, уз пресечене канале бујичних потока, угрзило опстанак око 3.000 домаћинстава у селима Радево, Батусе, Лепина и Скуланево", наводе они и кажу да би неко морао да одговара да на Косову и Метохији постоји власт и правна држава.

Вода однијела прасиће и пчеле и потопила механизацију

Слично је и у Угљару, гдје су прилазним путевима ауто-путу одсјечени станари пет стамбених зграда и двадесетак кућа ослоњених на ријеку Приштевку, с једне стране, и слив ријеке Грачанке, с друге стране.

Вода која се скупља на ауто-путу од Липљана до Косова Поља у дужини од неких 10 километара слива се малим проточним каналом поред Бергем насеља до Приштевке.

"Канал је изграђен као да њиме треба да тече вода с чесме и то доводи и доводиће до плављења", тврди Милан Николић из Угљара.

Максимовићима, Ничићима, Јовановићима, Јоксимовићима, Мирићима, Живковићима и бројним другим породицама у атару општине Липљан причињена је немјерљива штета.

Максимовићима је хитно потребан смјештај јер им је у кући све уништено. Вода је однијела свињу са 10 малих прасића, педесетак кокошака, потопила 40 пчелињих друштава и, што је најгоре, пољопривредна механизација је под водом.

Они апелују на власти из Приштине и Београда да под хитно пошаљу помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана