Poplava ugrozila opstanak više desetina domaćinstava u opštinama Lipljan i Kosovo Polje

Srna
Foto: Srna

PRIŠTINA- Izlivanje bujičnih potoka i rijeke Sitnice na području opština Lipljan i Kosovo Polje posljedica su nestručno projektovanih i izgrađenih auto-puteva Priština-Peć i Priština-Skoplje, smatraju mještani sela Batuse u opštini Lipljan i sela Ugljare u opštini Kosovo Polje.

Bedem izazvao poplavu

U ovim selima poplavljeno je više desetina domaćinstava i oko 200 hektara obradivih površina oslonjenih na riječna korita Sitinice u Lipljanu, te Gračanke i Prištevke u Ugljaru.

"Za svoje 74 godine nisam doživeo veću poplavu niti veće izlivanje reke Sitnice. Za sat i po voda je nadošla više od metar i po visine. Prosto smo gledali kako tonemo", priča za Srnu Tomica Maksimović iz Batusa.

On ističe da je izlivanje direktna posljedica podignutog bedema - auto-puta na izlazu iz sela. Ostavljen je uzak protočni tunel kojim prolazi Sitnica.

Kuće pod vodom

Sada je, kako objašnjava Maksimović, svima jasno da projektant nije računao na količinu vode riječnog sliva Sitnice, čiji se nivo, kad padne manja količina kiše ili počne topljenje snijega, podiže za metar ili dva.

"Zbog uskog propusta, doživeli smo da se Sitnica vraća, da teče uzvodno i to je dovelo do plavljenja i potopa koji smo preživeli", precizira Maksimović.

Isto mišljenje dijeli i učitelj u penziji Milorad Ničić, kojem je, kao i Maksimovićima, uništeno kompletno domaćinstvo i čija se kuća četvrti dan od poplavnog talasa još nalazi u vodi dubokoj metar.

"Ima više od 30 godina kako sam napravio kuću. Dok nije izgrađen auto-put nismo znali da Sitnica teče, a kamoli da nas plavi. Sada se nalazim u situaciji, čim se voda povuče, da izvučem ono što nije uništeno i stavim tablu žKuća na prodajuž, te da se pod stare dane selim", navodi Ničić.

On, istovremeno, sumnja da će neko biti "toliko lud" da kupi kuću koja se nalazi u "srcu veštačkog jezera".

Projektanti usmjerili odvodne kanale prema srpskim selima

Maksimović i Ničić navode da su projektanti osmislili uske propuste ispod oba auto-puta i da su odvodne kanale sa auto-puteva smišljeno usmjerili prema srpskim selima, kroz poljoprivredna imanja.

"Nema odvodnih kanala sa auto-puteva do Sitnice i to je, uz presečene kanale bujičnih potoka, ugrzilo opstanak oko 3.000 domaćinstava u selima Radevo, Batuse, Lepina i Skulanevo", navode oni i kažu da bi neko morao da odgovara da na Kosovu i Metohiji postoji vlast i pravna država.

Voda odnijela prasiće i pčele i potopila mehanizaciju

Slično je i u Ugljaru, gdje su prilaznim putevima auto-putu odsječeni stanari pet stambenih zgrada i dvadesetak kuća oslonjenih na rijeku Prištevku, s jedne strane, i sliv rijeke Gračanke, s druge strane.

Voda koja se skuplja na auto-putu od Lipljana do Kosova Polja u dužini od nekih 10 kilometara sliva se malim protočnim kanalom pored Bergem naselja do Prištevke.

"Kanal je izgrađen kao da njime treba da teče voda s česme i to dovodi i dovodiće do plavljenja", tvrdi Milan Nikolić iz Ugljara.

Maksimovićima, Ničićima, Jovanovićima, Joksimovićima, Mirićima, Živkovićima i brojnim drugim porodicama u ataru opštine Lipljan pričinjena je nemjerljiva šteta.

Maksimovićima je hitno potreban smještaj jer im je u kući sve uništeno. Voda je odnijela svinju sa 10 malih prasića, pedesetak kokošaka, potopila 40 pčelinjih društava i, što je najgore, poljoprivredna mehanizacija je pod vodom.

Oni apeluju na vlasti iz Prištine i Beograda da pod hitno pošalju pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana