Поново одложена завршница суђења Шарићу, 24. пут

Тањуг
Поново одложена завршница суђења Шарићу, 24. пут

БЕОГРАД - Излагање завршних речи на суђењу Дарку Шарићу и групи његових 16 сарадника оптужених за прање 22 милиона евра у Србији, данас је поново одложено због изостанка појединих бранилаца и оптужених, па је тужилаштво за организовани криминал затражило да се у односу на њих раздвоји поступак како би се кренуло са завршним ријечима.

Суђење је одложено за петак, када се очекује и одлука суда о раздвајању поступка према Андрији Крловићу и Марку Дабовићу.

Данас су изостали - један адвокат који је на годишњем одмору, други , који није оправдао изостанак кажњен је са 100.000 динара.

Дабовић и његов адвокат из Црне Горе нису могли да дођу на суђење, а Дабовић је доставио лјекарску документацију да је болестан.

Да би се суђење одржало потребно је да буду присутни сви окривљени и њихови браниоци, а суд има могућност да у односу на оне који изостану раздвоји поступак и настави са суђењем.

Ово је, иначе, 24. пут како се суђење за прање пара одлаже.

Шарић је у другом поступку због организовања групе за кријумчарење кокаина, у децембру 2018. године осуђен на 15 година затвора и сада се чека одлука Апелационог суда по жалбама у том случају.

Иначе, излагање завршних речи на суђењу за прање пара одлаже се од септембра 2019. године.

Крајем јануара је било одложено због изостанка Шарићевог браниоца по службеној дужности, који му је додјељен прошле јесени, након што је оптужени отказао пуномоћје свим својим изабраним адвокатима.

Због отказивања пуномоћја, суђење је било одложено за више од два мјесеца, а међу разлозима за одлагање били су и захтјеви овог оптуженог за изузеће председника судског већа Синише Петровића, од којих ниједан није усвојен.

Након што буду окончане завршне речи тужилаштва, оптужених и њихових адвоката, суд ће заказати изрицање првостепене пресуде.

Поред Шарића, за прање пара у Србији, убацивањем "прљавог новца" у легалне токове, оптужено је још 16 особа. Тужилаштво тврди да су Шарић и остали "опрали" око 22 милиона евра, зарађених продајом кокаина, а оптужени су то негирали.

Према наводима оптужнице за прање пара, новац од продаје кокаина који је набављан у земљама Јужне Америке пребациван је у Србију преко офшор компанија и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа и појединих банака. Ова средства коришћена су за приватизацију друштвених предузећа, али и куповину некретнина и земљишта.

Новац је, између осталог, улаган и у новосадски хотел "Путник", "Митросрем" из Сремске Митровице, "Палић" из Суботице, бројне некретнине на Златибору. Оптужени се, међутим, бране да су инвестирали у предузећа и земљишта, али и да је реч о легално зарађеном новцу.

Поред Шарића, у овом случају оптужени су Небојша Јестровић, Андрија Крловић, Предраг Милосављевић, Радован Штрбац, Зоран Ћопић, Маринка Вучетић, Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Бобан Стојиљковић, Бојан Станојковић, Ердин Агуш, Горан Вучковић, Небојша Спасић, Немања Крстајић, Горан Богдановић и Марко Дабовић.

Шарић се, након вишегодишњег бекства, 18. марта 2014. године предао српским властима, након чега је ухапшен и од тада се налази у притвору.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана