Поновљено суђење за убиство Ћурувије почиње 5. октобра

Srna
Поновљено суђење за убиство Ћурувије почиње 5. октобра

БЕОГРАД - Поновљено суђење четворици некадашњих припадника Државне безбједности оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије, треба да почне 5. октобра пред Специјалним судом у Београду, чију је првостепену пресуду недавно укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења. Из Специјалног суда кажу да ће рочишта бити одржана 5, 6. и 9. октобра, преноси Тањуг.

Апелациони суд у Београду укинио је 7. септембра првостепену пресуду за ово убиство са образложењем да је првостепени суд прекорачио оптужбу увођењем НН лица у тај случај, као и додавањем радњи оптуженима за које нису оптужени.

Из укинуте пресуде произлази да је Ћурувију 11. априла 1999. године убило НН лице, а да су му осуђени припадници некадашње Државне безбједности помагали у припреми убиства.

Суђење ће бити поновљено тадашњим шефу Ресора државне безбједности Радомиру Марковићу, шефу београдског центра ДБ Милану Радоњићу, припаднику резервног састава ДБ Мирославу Кураку и оперативцу ДБ Ратку Ромићу.

Укинутом пресудом они су били осуђени на укупно 100 година затвора.

Ромић и Радоњић су у кућном притвору већ три године, а претходно су три по били у притвору, од хапшења 2014. године.

Марковић у затвору издржава казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године.

Курак је осуђен у одсуству јер се налази у бјекству и за њим је на снази црвена потјерница "Интерпола".

Ђурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа", а са њим је тада била невјенчана супруга Бранка Прпа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана