Ponovljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije počinje 5. oktobra

Srna
Ponovljeno suđenje za ubistvo Ćuruvije počinje 5. oktobra

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, treba da počne 5. oktobra pred Specijalnim sudom u Beogradu, čiju je prvostepenu presudu nedavno ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. Iz Specijalnog suda kažu da će ročišta biti održana 5, 6. i 9. oktobra, prenosi Tanjug.

Apelacioni sud u Beogradu ukinio je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje nisu optuženi.

Iz ukinute presude proizlazi da je Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbjednosti pomagali u pripremi ubistva.

Suđenje će biti ponovljeno tadašnjim šefu Resora državne bezbjednosti Radomiru Markoviću, šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku i operativcu DB Ratku Romiću.

Ukinutom presudom oni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Romić i Radonjić su u kućnom pritvoru već tri godine, a prethodno su tri po bili u pritvoru, od hapšenja 2014. godine.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u bjekstvu i za njim je na snazi crvena potjernica "Interpola".

Đuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila nevjenčana supruga Branka Prpa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana