Понавља се суђење за ратни злочин у Санском Мосту

Танјуг
Понавља се суђење за ратни злочин у Санском Мосту

БЕОГРАД - Апелациони суд у Београду наложио је да се понови суђење некадашњем припаднику резервног састава милиције у Лушци Паланци, Милораду Јовановићу, пошто је укинуо првостепену пресуду којом је био осуђен на девет година затвора због ратног злочина над цивилима у Санском Мосту током јуна и јула 1992. године.

Пресуда је укинута јер су усвојене жалбе његових бранилаца, објављенио је на сајту суда.

Јовановићу ће се поновити суђење због оптужби да је заједно са командиром Одјељења милиције и другим непознатим припадницима цивилне и војне милиције, мучио и пребијао, нечовјечно поступао према цивилима бошњачке националности, те наносио велике патње или повреде тјелесног интегритета или здравља и извршио убиство једног цивила.

Апелациони суд је наложио првостепеном суду да у поновљеном поступку води рачуна о равноправности извођења предложених доказа, да анализира све изведене доказе, па да изнесе чињенице које је утврдио и из којих разлога их узима као доказане или недоказане, дајући притом нарочито оцјену вјеродостојности противуречних доказа.

"Такође мора да објасни којим разлозима се руководио приликом решавања правних питања, а нарцоцито приликом утврђивања да ли је окривљени учинио кривично дело, па ће тако поступајући по наведеним примедбама и поновном оценом изведених доказа бити у прилици да изведе правилну и на закону засновану одлуку и о истој да јасне и аргументоване разлоге", наводи се у одлуци.

Наиме цивилно становништво несрпске националности из насеља Модра, Скуцани Вакуф, Напреље, Лукавице и других околних села са ширег подручја Санског Моста, током јула је било затворено у просторије Спомен музеја „Симо Миљуш" у Лушци Паланци, општина Сански Мост, а објекат је обезбјеђивала милиција.

У просторијама објекта или након одвођења на испитивање у просторије Одјељења милиције, Јовановић је, према оптужници, у циљу изнуђивања информација о посједовању оружја, ударао ногама, рукама, палицом, кундаком, цијевима пушке и другим предметима по свим дјеловима тијела затворене цивиле.

В.Х. је везао штриком ноге за плафонску греду док је Ш.Х. најприје везао за столицу, а након тога и плафонску греду тако да је висио ногама окренутим према поду, па их тако везане премлаћивао.

Такође је Д.Д. приморао да се крсти, да пузи по поду, љуби његове војничке чизме, предузимао према њему увредљиве и понижавајуће поступке, све у намери да им нанесе велике патње и повреде телесног интегритета и здравља, па је услед последица таквог поступања Д.Д. у просторијама заточеницког објекта и преминуо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана