Положени вјенци на споменик свим жртвама НАТО агресије „Вечна ватра“

Tанјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - У Парку пријатељства на Новом Београду данас су, поводом обилјележавања 25 година од НАТО бомбардовања СР Југославије, положени венци на споменик свим жртвама НАТО агресије „Вечна ватра“.

Полагање венаца отпочело је интонирањем химне у извођењу дјечјег хора, а вјенце су положили оснивач Покрета социјалиста Александар Вулин, амбасадор Русије Александар Боцан Харченко и амбасадор Кубе Лејде Ернесто Родригес Ернандес. 

Вулин је поручио да „за мале и слободне народе нема правде“. 

„Зато данас ми говоримо, јер су сви остали ућутали. Зато што су пре 25 година и данас ћутале Уједињене нације, Европска унија и све организације за заштиту људских права. Зато што су они ћутали и још ћуте, ми данас говоримо“, истакао је Вулин. 

Како је навео, „изабрали смо да будемо на страни истине иако она није довољна“. 

„Не бисмо је мењали за сву силу која одређује данашњи живот. Покушали су пре 25 година да убију Србију, а убили су међународно право. Били смо сами пре 25 година“, рекао је Вулин. 

Навео је да ће можда неко наћи снаге да опрости НАТО-у, али да он не види зашто бисмо праштали, јер не види „кајање које је услов опроштају“. 

Додао је да „и данас од нас траже незамисливо“. 

„Траже да признамо независно КиМ, да одемо из Републике Српске, да уведемо санкције Русији, једино не траже опроштај за нашу убијену децу. На нама је да говоримо и будемо слободни какви су били и они пре нас“, истакао је Вулин. 

Полагање вијенаца на споменик „Вечна ватра“ део је дводневне међународне конференције „Од агресије до новог свјетског поретка“ која се организује поводом обилјежавања годишњице НАТО бомбардовања СР Југославије, а која је окупила више од 150 званица из иностранства међу којима су научници, умјетници, дипломате, војна лица и друге угледне личности. 

Међународну конференцију организовали су Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР Србије, удружење Фонд дијаспоре за матицу и Удружење ветерана војно-обавјештајне службе. 

У НАТО агресији на СР Југославију, која је трајала 78 дана, убијено не 2.500 људи међу којима је 79-оро дјеце. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана