Položeni vjenci na spomenik svim žrtvama NATO agresije „Večna vatra“

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Parku prijateljstva na Novom Beogradu danas su, povodom obiljeležavanja 25 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, položeni venci na spomenik svim žrtvama NATO agresije „Večna vatra“.

Polaganje venaca otpočelo je intoniranjem himne u izvođenju dječjeg hora, a vjence su položili osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i ambasador Kube Lejde Ernesto Rodriges Ernandes. 

Vulin je poručio da „za male i slobodne narode nema pravde“. 

„Zato danas mi govorimo, jer su svi ostali ućutali. Zato što su pre 25 godina i danas ćutale Ujedinjene nacije, Evropska unija i sve organizacije za zaštitu ljudskih prava. Zato što su oni ćutali i još ćute, mi danas govorimo“, istakao je Vulin. 

Kako je naveo, „izabrali smo da budemo na strani istine iako ona nije dovoljna“. 

„Ne bismo je menjali za svu silu koja određuje današnji život. Pokušali su pre 25 godina da ubiju Srbiju, a ubili su međunarodno pravo. Bili smo sami pre 25 godina“, rekao je Vulin. 

Naveo je da će možda neko naći snage da oprosti NATO-u, ali da on ne vidi zašto bismo praštali, jer ne vidi „kajanje koje je uslov oproštaju“. 

Dodao je da „i danas od nas traže nezamislivo“. 

„Traže da priznamo nezavisno KiM, da odemo iz Republike Srpske, da uvedemo sankcije Rusiji, jedino ne traže oproštaj za našu ubijenu decu. Na nama je da govorimo i budemo slobodni kakvi su bili i oni pre nas“, istakao je Vulin. 

Polaganje vijenaca na spomenik „Večna vatra“ deo je dvodnevne međunarodne konferencije „Od agresije do novog svjetskog poretka“ koja se organizuje povodom obilježavanja godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije, a koja je okupila više od 150 zvanica iz inostranstva među kojima su naučnici, umjetnici, diplomate, vojna lica i druge ugledne ličnosti. 

Međunarodnu konferenciju organizovali su Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije, udruženje Fond dijaspore za maticu i Udruženje veterana vojno-obavještajne službe. 

U NATO agresiji na SR Jugoslaviju, koja je trajala 78 dana, ubijeno ne 2.500 ljudi među kojima je 79-oro djece. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana