Почели припремни радови за изградњу ковид болнице код Београда

Srna
Почели припремни радови за изградњу ковид болнице код Београда

БЕОГРАД - У Војном комплексу "Земун економија" на Батајничком друму, код Београда, почели су радови на припреми за изградњу ковид болнице, односно објекта за смјештај и лијечење лица обољелих од ковида-19.

Ријеч је о локацији у близини двије велике саобраћајнице, Батајничког друма и ауто-пута, од 1,58 хектара, која посједује одличну инфраструктурну подршку градских инсталација водовода и канализације, те електроенергетских инсталација.

Тактичко-техничке захтјеве за изградњу болнице припрема Управа за војно здравство у сарадњи са Министарством здравља, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић је прије седам дана најавио да ће Србија изградити двије врхунске болнице у року од три мјесеца, од којих једну на Батајничком друму са 800 до 1.000 кревета за тешке и полутешке пацијенте, са респираторима који су купљени.

Друга болница биће у Крушевцу, биће нешто мања и служиће за пацијенте из јужног и централног дијела Србије, а Београд ће примати сјеверни дио Шумадије, Мачву и јужни дио Војводине.

Биће купљено 10 модуларних болница, које се брзо склапају, расклапају и премјештају заједно са љекарима, а које ће бити велике и опремљене респираторима, скенерима и свим неопходним.

Министар одбране Србије Александар Вулин је током данашњег обиласка имао прилике да се увјери да је Војнограђевинска установа Београд предузела мјере ради рашчишћавања терена.

"Као што је председник Србије Александар Вучић наредио, ковид болница биће урађена у најкраћем могућем року и ово је прилика да се покаже колико смо ефикасни и колико размишљамо унапред", истакао је Вулин.

Вулин је рекао да је, извршавајући наређење врховног команданта Војске и предсједника Србије, Министарство одбране обезбиједило одговарајућу локацију из фундуса земље које то министарство користи, а војна инжењерија је већ почела да ради на рушењу постојећих објеката и на рашчишћавању и припреми овог простора за изградњу ковид болнице.

"Ниједна болница нас неће спасити, спасиће нас само лична одговорност и доследно придржавање свих мера које од нас траже лекари", нагласио је Вулин. /крај/вш/ам

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана