Počeli pripremni radovi za izgradnju kovid bolnice kod Beograda

Srna
Počeli pripremni radovi za izgradnju kovid bolnice kod Beograda

BEOGRAD - U Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu, kod Beograda, počeli su radovi na pripremi za izgradnju kovid bolnice, odnosno objekta za smještaj i liječenje lica oboljelih od kovida-19.

Riječ je o lokaciji u blizini dvije velike saobraćajnice, Batajničkog druma i auto-puta, od 1,58 hektara, koja posjeduje odličnu infrastrukturnu podršku gradskih instalacija vodovoda i kanalizacije, te elektroenergetskih instalacija.

Taktičko-tehničke zahtjeve za izgradnju bolnice priprema Uprava za vojno zdravstvo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prije sedam dana najavio da će Srbija izgraditi dvije vrhunske bolnice u roku od tri mjeseca, od kojih jednu na Batajničkom drumu sa 800 do 1.000 kreveta za teške i poluteške pacijente, sa respiratorima koji su kupljeni.

Druga bolnica biće u Kruševcu, biće nešto manja i služiće za pacijente iz južnog i centralnog dijela Srbije, a Beograd će primati sjeverni dio Šumadije, Mačvu i južni dio Vojvodine.

Biće kupljeno 10 modularnih bolnica, koje se brzo sklapaju, rasklapaju i premještaju zajedno sa ljekarima, a koje će biti velike i opremljene respiratorima, skenerima i svim neophodnim.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je tokom današnjeg obilaska imao prilike da se uvjeri da je Vojnograđevinska ustanova Beograd preduzela mjere radi raščišćavanja terena.

"Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio, kovid bolnica biće urađena u najkraćem mogućem roku i ovo je prilika da se pokaže koliko smo efikasni i koliko razmišljamo unapred", istakao je Vulin.

Vulin je rekao da je, izvršavajući naređenje vrhovnog komandanta Vojske i predsjednika Srbije, Ministarstvo odbrane obezbijedilo odgovarajuću lokaciju iz fundusa zemlje koje to ministarstvo koristi, a vojna inženjerija je već počela da radi na rušenju postojećih objekata i na raščišćavanju i pripremi ovog prostora za izgradnju kovid bolnice.

"Nijedna bolnica nas neće spasiti, spasiće nas samo lična odgovornost i dosledno pridržavanje svih mera koje od nas traže lekari", naglasio je Vulin. /kraj/vš/am

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana