Петковић:Српским споменицима на Космету потребна заштита

Танјуг
Петковић:Српским споменицима на Космету потребна заштита

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поздравио је одлуку Комитета за баштину Унеска да четири српска споменика на Косову остану уврштена на Листу угрожене свјетске баштине.

- Важна и једино исправна одлука Унеска да на листи светске баштине у опасности задржи четири храма Српске православне цркве на Косову и Метохији! Српски манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и црква Богородица Љевишка и даље се налазе у ризичној ситуацији и потребна им је заштита и то међународна - написао је Петковић на „Фејсбуку“.

Српско Министарство културе и информисања оцијенило је да је одлуком да се српска културна добра на Косову и Метохији задрже на Унесковој листи још једном потврђена континуирана угроженост српског културног насљеђа у покрајини.

У оквиру 44. продуженог засједања Комитета за свјетску баштину, које је одржано од 16. до 31. јула у онлајн формату, а чији домаћин је била Кина и град Фуџо, усвојена је једногласна одлука о задржавању српског културног добра Средњовјековни споменици на Косову и Метохији, на Унесковој листи свјетске баштине у опасности.

Министарство у саопштењу подсјећа да је културно добро Средњовјековни споменици на Косову и Метохији уписано на Унескову листу свјетске баштине у опасности 2006. године на иницијативу Србије и обухвата манастир Дечане, Грачаницу, Пећку патријаршију и цркву Богородице Љевишке.

Држава Србија редовно обавјештава Унеско о њиховом стању конзервације.

Комитет за светску баштину задужен је за спровођење и имплементацију Унескове Конвенције о заштити свјетске културне и природне баштине из 1972. године и представља кључно међународно тијело за заштиту насљеђа.

Засједања Комитета одржавају се сваке године, а домаћин 45. засједања биће Русија и град Казањ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана