Petković:Srpskim spomenicima na Kosmetu potrebna zaštita

Tanjug
Petković:Srpskim spomenicima na Kosmetu potrebna zaštita

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozdravio je odluku Komiteta za baštinu Uneska da četiri srpska spomenika na Kosovu ostanu uvrštena na Listu ugrožene svjetske baštine.

- Važna i jedino ispravna odluka Uneska da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji! Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je zaštita i to međunarodna - napisao je Petković na „Fejsbuku“.

Srpsko Ministarstvo kulture i informisanja ocijenilo je da je odlukom da se srpska kulturna dobra na Kosovu i Metohiji zadrže na Uneskovoj listi još jednom potvrđena kontinuirana ugroženost srpskog kulturnog nasljeđa u pokrajini.

U okviru 44. produženog zasjedanja Komiteta za svjetsku baštinu, koje je održano od 16. do 31. jula u onlajn formatu, a čiji domaćin je bila Kina i grad Fudžo, usvojena je jednoglasna odluka o zadržavanju srpskog kulturnog dobra Srednjovjekovni spomenici na Kosovu i Metohiji, na Uneskovoj listi svjetske baštine u opasnosti.

Ministarstvo u saopštenju podsjeća da je kulturno dobro Srednjovjekovni spomenici na Kosovu i Metohiji upisano na Uneskovu listu svjetske baštine u opasnosti 2006. godine na inicijativu Srbije i obuhvata manastir Dečane, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodice Ljeviške.

Država Srbija redovno obavještava Unesko o njihovom stanju konzervacije.

Komitet za svetsku baštinu zadužen je za sprovođenje i implementaciju Uneskove Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. godine i predstavlja ključno međunarodno tijelo za zaštitu nasljeđa.

Zasjedanja Komiteta održavaju se svake godine, a domaćin 45. zasjedanja biće Rusija i grad Kazanj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana