Петковић: Имамо доказе да су Срби у Бањској мучки убијени након што су се предали

ГС/Агенције
Петковић: Имамо доказе да су Срби у Бањској мучки убијени након што су се предали

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је на ванредној конференцији за медије да Еулекс није учествовао у истрази након сукоба у селу Бањска јер је косовска полиција желела да сакрије одређене доказе и истину - да је хладнокрвно, мучки и брутално убила тројицу Срба.

Петковић је рекао да је сазвао ванредну конференцију за медије како би упознао домаћу и међународну јавност о свему што се дешавало током сукоба у Бањској и саопштио зашто је косовска полиција одбила да Еулекс учествује у истражним операцијама након трагичних догађаја.

- Еулекс није учествовао у истрази јер је косовска полиција желела да скрије одређене доказе и истину - да су Срби хладнокрвно, мучки и брутално убијени. То је требало да се сакрије од Еулекса и објективне и независне истраге, професионалне пре свега - истакао је Петковић.

Тврди да је Србија дошла до поузданих информација, доказа, фотографија и живих ријечи заштићених свједока о томе шта се дешавало 24. септембра у Бањској.

-Реч је о живим речима, исказима који су додатно потврђени и на полиграфу да је Бојан Мијаиловић, отац двоје деце, супруг и син, хладнокрвно и мучки убијен након што је био лакше рањен, пао на земљу и предао се - навео је Петковић.

Истиче да је Мијаиловић тако беспомоћан "оверен у главу" од стране косовске полиције.

-Имамо све доказе, имамо заштићене сведоке, они су спремни да идентификују све Албанце убице који су учествовали у бруталном убијању Срба у месту Бањска - рекао је Петковић.

Према његовим ријечима „Џељаљ Свечља није дозволио Еулексу да буде присутан и да би се сакрило ко је био у редовима косовске полиције која је дошла да убије Србе“. Тврди да српска страна има јасне и недвосмислне доказе да су у тим редовима биле плаћене убице са намјером да почисте цијели простор и побију све Србе, са налогом да се не враћају док не побију Србе.

-Наш једини захтев свих ових месеци јесте да Кфор буде присутан на северу и да се повуче косовска полиција која нема шта да тражи на северу по Бриселском споразуму - навео је Петковић.

Петковић је нагласио да је кључан захтјев Србије да се формира независна комисија и да међународни стручњаци заједно са српским патолозима прегледају доказе и изврше обдукцију тијела убијених Срба.

- Већ четврти дан Приштина крије тела убијених Срба. Посебно нам је важно да погледамо тела Бојана и Игора јер ће на тим телима да се виде ране које јасно показују како су они били убијени, а били су убијени из непосредне близине, након што су се предали. Реч је о грађанима Србије који су страдали. Ако посматрате ствари из Кутијеве визуре, реч је о бруталном убијању чак и грађана које он сматра својим - истакао је Петковић.

Тврди да премијер привремених органа у Приштини Аљбин Курти жели да протјера српски народ, а оне које не успе да убије.

-То је доказао овом акцијом. Брутално убиство рањеног човека, то Приштина жели да прикрије - нагласио је Петковић.

Најављује да ће бити још тога чиме ће се разоткрити све "лажи и преваре" Приштине и оних из међнародне заједнице који подржавају Куртија.

Петковић тврди да је албански полицајац у Бањској страдао од експлозива и да га није нико убио.

-Он је наишао на барикаде постављане уз експлозив. То говорим да се види права природа свега што се дешавало 24. септембра - рекао је Петковић.

Нагласио је да је Приштина све лагала - и да ће Србија послати војску, која тада није била ни у степену приправности и да је Милан Радоичић повређен у сукобу.

-Све живо су лагали и лагаће сваки дан да би показали везу локалних Срба и Војске Србије, а та веза не постоји – нагласио је  Петковић.

Допис шефу мисије Еулекса

У допису који је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио шефу мисије Еулекса Ђованију Пјетру Барбану износи се захтјев поводом утврђивања околности смрти три лица српске националности, који су живот изгубили у трагичним догађајима од 24. септембра у мјесту Бањска на сјеверу Косова и Метохије.

-Имајући у виду да смо обавештени да ће се обдукција тела спровести у наредним данима, а да до закључења овог дописа она није извршена, захтевамо да омогућите да обдукцији која ће се обавити у Приштини присуствује и независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна - наводи се у допису. Испуњење овог захтјева, истиче се у тексту, је од виталне важности да се кредибилно и транспарентно утврде околности страдања лица српске националности, за које постоје основане сумње да су брутално ликвидирана након што су се предала.

-Ова чињеница посебно релевантна у случају убијеног Игора Миленковића.У случају да не омогућите извршење овог захтева, тражимо да обезбедите услове да независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна спроведе посебну обдукцију - пише у допису.

С тога, додаје се, „а имајући у виду дјелокруг надлежности Мисије као и осетљивост околности под којима је смрт наступила, као и наведене индиције да је одређеним лицима након лишавања слободе одузет живот из непосредне близине, али и да је коришћено и снајперско наоружање, тражимо да хитно поступите по нашем захтеву и обезбедите транспарентност истраживања околности под којима је смрт наступила“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана