Petković: Imamo dokaze da su Srbi u Banjskoj mučki ubijeni nakon što su se predali

GS/Agencije
Petković: Imamo dokaze da su Srbi u Banjskoj mučki ubijeni nakon što su se predali

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je na vanrednoj konferenciji za medije da Euleks nije učestvovao u istrazi nakon sukoba u selu Banjska jer je kosovska policija želela da sakrije određene dokaze i istinu - da je hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba.

Petković je rekao da je sazvao vanrednu konferenciju za medije kako bi upoznao domaću i međunarodnu javnost o svemu što se dešavalo tokom sukoba u Banjskoj i saopštio zašto je kosovska policija odbila da Euleks učestvuje u istražnim operacijama nakon tragičnih događaja.

- Euleks nije učestvovao u istrazi jer je kosovska policija želela da skrije određene dokaze i istinu - da su Srbi hladnokrvno, mučki i brutalno ubijeni. To je trebalo da se sakrije od Euleksa i objektivne i nezavisne istrage, profesionalne pre svega - istakao je Petković.

Tvrdi da je Srbija došla do pouzdanih informacija, dokaza, fotografija i živih riječi zaštićenih svjedoka o tome šta se dešavalo 24. septembra u Banjskoj.

-Reč je o živim rečima, iskazima koji su dodatno potvrđeni i na poligrafu da je Bojan Mijailović, otac dvoje dece, suprug i sin, hladnokrvno i mučki ubijen nakon što je bio lakše ranjen, pao na zemlju i predao se - naveo je Petković.

Ističe da je Mijailović tako bespomoćan "overen u glavu" od strane kosovske policije.

-Imamo sve dokaze, imamo zaštićene svedoke, oni su spremni da identifikuju sve Albance ubice koji su učestvovali u brutalnom ubijanju Srba u mestu Banjska - rekao je Petković.

Prema njegovim riječima „Dželjalj Svečlja nije dozvolio Euleksu da bude prisutan i da bi se sakrilo ko je bio u redovima kosovske policije koja je došla da ubije Srbe“. Tvrdi da srpska strana ima jasne i nedvosmislne dokaze da su u tim redovima bile plaćene ubice sa namjerom da počiste cijeli prostor i pobiju sve Srbe, sa nalogom da se ne vraćaju dok ne pobiju Srbe.

-Naš jedini zahtev svih ovih meseci jeste da Kfor bude prisutan na severu i da se povuče kosovska policija koja nema šta da traži na severu po Briselskom sporazumu - naveo je Petković.

Petković je naglasio da je ključan zahtjev Srbije da se formira nezavisna komisija i da međunarodni stručnjaci zajedno sa srpskim patolozima pregledaju dokaze i izvrše obdukciju tijela ubijenih Srba.

- Već četvrti dan Priština krije tela ubijenih Srba. Posebno nam je važno da pogledamo tela Bojana i Igora jer će na tim telima da se vide rane koje jasno pokazuju kako su oni bili ubijeni, a bili su ubijeni iz neposredne blizine, nakon što su se predali. Reč je o građanima Srbije koji su stradali. Ako posmatrate stvari iz Kutijeve vizure, reč je o brutalnom ubijanju čak i građana koje on smatra svojim - istakao je Petković.

Tvrdi da premijer privremenih organa u Prištini Aljbin Kurti želi da protjera srpski narod, a one koje ne uspe da ubije.

-To je dokazao ovom akcijom. Brutalno ubistvo ranjenog čoveka, to Priština želi da prikrije - naglasio je Petković.

Najavljuje da će biti još toga čime će se razotkriti sve "laži i prevare" Prištine i onih iz međnarodne zajednice koji podržavaju Kurtija.

Petković tvrdi da je albanski policajac u Banjskoj stradao od eksploziva i da ga nije niko ubio.

-On je naišao na barikade postavljane uz eksploziv. To govorim da se vidi prava priroda svega što se dešavalo 24. septembra - rekao je Petković.

Naglasio je da je Priština sve lagala - i da će Srbija poslati vojsku, koja tada nije bila ni u stepenu pripravnosti i da je Milan Radoičić povređen u sukobu.

-Sve živo su lagali i lagaće svaki dan da bi pokazali vezu lokalnih Srba i Vojske Srbije, a ta veza ne postoji – naglasio je  Petković.

Dopis šefu misije Euleksa

U dopisu koji je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio šefu misije Euleksa Đovaniju Pjetru Barbanu iznosi se zahtjev povodom utvrđivanja okolnosti smrti tri lica srpske nacionalnosti, koji su život izgubili u tragičnim događajima od 24. septembra u mjestu Banjska na sjeveru Kosova i Metohije.

-Imajući u vidu da smo obavešteni da će se obdukcija tela sprovesti u narednim danima, a da do zaključenja ovog dopisa ona nije izvršena, zahtevamo da omogućite da obdukciji koja će se obaviti u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana - navodi se u dopisu. Ispunjenje ovog zahtjeva, ističe se u tekstu, je od vitalne važnosti da se kredibilno i transparentno utvrde okolnosti stradanja lica srpske nacionalnosti, za koje postoje osnovane sumnje da su brutalno likvidirana nakon što su se predala.

-Ova činjenica posebno relevantna u slučaju ubijenog Igora Milenkovića.U slučaju da ne omogućite izvršenje ovog zahteva, tražimo da obezbedite uslove da nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana sprovede posebnu obdukciju - piše u dopisu.

S toga, dodaje se, „a imajući u vidu djelokrug nadležnosti Misije kao i osetljivost okolnosti pod kojima je smrt nastupila, kao i navedene indicije da je određenim licima nakon lišavanja slobode oduzet život iz neposredne blizine, ali i da je korišćeno i snajpersko naoružanje, tražimo da hitno postupite po našem zahtevu i obezbedite transparentnost istraživanja okolnosti pod kojima je smrt nastupila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana