Петковић у Грачаници: Видовдан је у суштини српског народа

Танјуг
Foto: Архива

ГРАЧАНИЦА- Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић честитао је данас из Грачанице Видовдан цијелом српском народу у земљи и расијању, указујући да је Видовдан уткан у само биће и суштину српског народа.

Петковић је за РТС рекао да је велики благослов и за Грачаницу и за српски народ што је ту и патријарх српски Порфирије, истичући да је присуство државе Србије и наше цркве, које је оличено у нашој држави на челу са предсједником Александром Вучићем и нашој цркви на челу са патријархом Порфиријем пријеко потребно и да је снага нашем народу на КиМ.

Он је истакао да није први пут да Приштина уочи великих празника покушава да испровоцира српски народ и подсјетио на јучерашњу забрану српским министрима који су жељели да са својим народом на КиМ обиљеже Видовдан да уђу у Покрајину, на упад специјалаца РОСУ у привремени орган у Гораждевцу и хапшење повратника Милорада Ðоковића.

"Све то говори на који начин се Приштина понаша према нашем народу и не да нам мира да и наше највеће празнике прославимо онако како доликује", истакао је Петковић.

Указао је да је најважније да српски народ који је дошао да обиљежи Видовдан буде миран и достојанствен, јер жели на прави и искрен начин да обиљежи празник. "Провокације, као и свих претходних пута могу да дођу искључиво од стране Приштине", рекао је Петковић и позвао Србе да мирно и достојанствено обиљеже Видовдан.

Када је ријеч о најави Приштине да ће ове недјеље наћи рјешење за проблем регистарских таблица, Петковић је рекао да су Београд и Приштина 30. септембра прошле године договорили споразум о регистарским таблицама према којем режим стикера остаје да важи док не буде пронађено рјешење на високом нивоу.

Истакао је да режим стикера функционише без проблема и да је сваки покушај Приштине да нешто уради једнострано, мимо разговора и договора са Београдом и мимо оквира дијалога оно што ствара проблеме.

Подсјетио је да је управо такав потез премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија створио прошле године кризу који је трајала готово 13 дана и била "на ивици ножа".

"Због тога позивам све у Приштини да прије свега са нама разговарају јер је то једини пут и начин да дође до нормализације односа. Сви једнострани потези су оно што је лоше и што може да нас врати три корака уназад", рекао је Петковић.

Осврћући се на посјету изасланика ЕУ за дијалог Миролава Лајчака Косову и Метохији, Петковић је истакао да је Лајчак добродошао на простор Косова и Метохије, нарочито на сјевер, који ће такође посјетити.

"Ми подржавамо рад господина Лајчака. Важно је да и он пренесе приштинској страни колико је важно и неопходно, јер сам то више пута чуо од њега, да сви претходно постигнути споразуми морају да се поштују. Надам се да је та порука поново снажно пренета овде и Приштини, посебно када је реч о формирању Заједнице српских општина, јер да подсетим и кажем, баш овде из ове осунчане Грачанице, наш народ нестрпљиво чека на формирање Заједнице српских општина", рекао је Петковић.

Истакао је да је приштински преговарач Бисљими пред Лајчаком рекао да ће након постизања споразума о енергетици кренути у разговоре о формирању Заједнице српских општина и да Београд очекује и инсистира да се почне са тим разговорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана