Petković u Gračanici: Vidovdan je u suštini srpskog naroda

Tanjug
Foto: Arhiva

GRAČANICA- Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je danas iz Gračanice Vidovdan cijelom srpskom narodu u zemlji i rasijanju, ukazujući da je Vidovdan utkan u samo biće i suštinu srpskog naroda.

Petković je za RTS rekao da je veliki blagoslov i za Gračanicu i za srpski narod što je tu i patrijarh srpski Porfirije, ističući da je prisustvo države Srbije i naše crkve, koje je oličeno u našoj državi na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i našoj crkvi na čelu sa patrijarhom Porfirijem prijeko potrebno i da je snaga našem narodu na KiM.

On je istakao da nije prvi put da Priština uoči velikih praznika pokušava da isprovocira srpski narod i podsjetio na jučerašnju zabranu srpskim ministrima koji su željeli da sa svojim narodom na KiM obilježe Vidovdan da uđu u Pokrajinu, na upad specijalaca ROSU u privremeni organ u Goraždevcu i hapšenje povratnika Milorada Ðokovića.

"Sve to govori na koji način se Priština ponaša prema našem narodu i ne da nam mira da i naše najveće praznike proslavimo onako kako dolikuje", istakao je Petković.

Ukazao je da je najvažnije da srpski narod koji je došao da obilježi Vidovdan bude miran i dostojanstven, jer želi na pravi i iskren način da obilježi praznik. "Provokacije, kao i svih prethodnih puta mogu da dođu isključivo od strane Prištine", rekao je Petković i pozvao Srbe da mirno i dostojanstveno obilježe Vidovdan.

Kada je riječ o najavi Prištine da će ove nedjelje naći rješenje za problem registarskih tablica, Petković je rekao da su Beograd i Priština 30. septembra prošle godine dogovorili sporazum o registarskim tablicama prema kojem režim stikera ostaje da važi dok ne bude pronađeno rješenje na visokom nivou.

Istakao je da režim stikera funkcioniše bez problema i da je svaki pokušaj Prištine da nešto uradi jednostrano, mimo razgovora i dogovora sa Beogradom i mimo okvira dijaloga ono što stvara probleme.

Podsjetio je da je upravo takav potez premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija stvorio prošle godine krizu koji je trajala gotovo 13 dana i bila "na ivici noža".

"Zbog toga pozivam sve u Prištini da prije svega sa nama razgovaraju jer je to jedini put i način da dođe do normalizacije odnosa. Svi jednostrani potezi su ono što je loše i što može da nas vrati tri koraka unazad", rekao je Petković.

Osvrćući se na posjetu izaslanika EU za dijalog Mirolava Lajčaka Kosovu i Metohiji, Petković je istakao da je Lajčak dobrodošao na prostor Kosova i Metohije, naročito na sjever, koji će takođe posjetiti.

"Mi podržavamo rad gospodina Lajčaka. Važno je da i on prenese prištinskoj strani koliko je važno i neophodno, jer sam to više puta čuo od njega, da svi prethodno postignuti sporazumi moraju da se poštuju. Nadam se da je ta poruka ponovo snažno preneta ovde i Prištini, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, jer da podsetim i kažem, baš ovde iz ove osunčane Gračanice, naš narod nestrpljivo čeka na formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Petković.

Istakao je da je prištinski pregovarač Bisljimi pred Lajčakom rekao da će nakon postizanja sporazuma o energetici krenuti u razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština i da Beograd očekuje i insistira da se počne sa tim razgovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana