Петковић: Скидају таблице и дипломатама из ЕУ

Срна
Петковић: Скидају таблице и дипломатама из ЕУ

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић назвао је „лудилом Приштине“ покушај уклањања дипломатских таблица које је издао Београд са аутомобила високорангираног дипломате из земље ЕУ.

-Они би сада да се иживљавају и над дипломатама и то онима који долазе из ЕУ. Ваљда хоће сада да натерају да државе које нису признале Косово, а које су чланице ЕУ, да преко таблица то ураде, као што покушавају реципроцитетом да ураде са Београдом - рекао је Петковић за РТС.

Медији на Косову и Метохији су пренијели да је високорангирани дипломата из земље ЕУ, која није признала Косово, пријавио је покушај напада који се догодио када је једна особа настојала да са његовог аутомобила уклони дипломатске таблице које му је издао Београд.

Према истим изворима, дипломати је док је путовао аутомобилом у правцу Грачанице неко блокирао пут и покушао да уклони дипломатске таблице које је издао Београд, а инцидент се догодио синоћ.

Говорећи о кризи након што су специјалне снаге Росу из Приштине распоређене на прелазима Брњак и Јариње гдје одузимају српске регистарске таблице, Петковић је рекао да се до такве ситуације дошло једностраним насилним потезима Приштине, а криза коју изазива Аљбин Курти „пријети да се претвори у нешто много више“.

Он је поручио је да ће Београд и предсједник Србије Александар Вучић инсистирати да нико не може да понижава Србију.

-Ту смо да разговарамо, али да неко довлачи силу, Росу са дугим цевима на север Косова и Метохије и тако ствара потпуно нову реалност на терену, која треба да буде основ за разговор, који није Приштина хтела да води, апсолутно је неприхватљиво - наглашава он.

Петковић каже да Србија све прати и добро зна и кретање положај приштинских полицајаца и на Јарињу и Брњаку и ко је у њиховим редовима, гдје има и припадника такозване војске Косова, што је скандал и против свих споразума и на шта би Кфор морао да реагује.

Коментаришући уклањање билборда са натписом „Добродошли у Заједницу српских општина“ и хапшење и саслушавање Срба који су их поставили, Петковић пита да ли то значи да је „Заједница српских општина“ постала забрањена ријеч на Косову и Метохији и да ли ће Курти онда да хапси и челнике ЕУ, који говоре да је и даље на снази Бриселски споразум, који предвиђа формирање те заједнице.

Петковић је оцијенио да се антиспрска политика у Приштини појачала, што показује и рекордан број инцидената против Срба на Космету, односно сто од почетка године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана