Petković: Skidaju tablice i diplomatama iz EU

Srna
Petković: Skidaju tablice i diplomatama iz EU

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković nazvao je „ludilom Prištine“ pokušaj uklanjanja diplomatskih tablica koje je izdao Beograd sa automobila visokorangiranog diplomate iz zemlje EU.

-Oni bi sada da se iživljavaju i nad diplomatama i to onima koji dolaze iz EU. Valjda hoće sada da nateraju da države koje nisu priznale Kosovo, a koje su članice EU, da preko tablica to urade, kao što pokušavaju reciprocitetom da urade sa Beogradom - rekao je Petković za RTS.

Mediji na Kosovu i Metohiji su prenijeli da je visokorangirani diplomata iz zemlje EU, koja nije priznala Kosovo, prijavio je pokušaj napada koji se dogodio kada je jedna osoba nastojala da sa njegovog automobila ukloni diplomatske tablice koje mu je izdao Beograd.

Prema istim izvorima, diplomati je dok je putovao automobilom u pravcu Gračanice neko blokirao put i pokušao da ukloni diplomatske tablice koje je izdao Beograd, a incident se dogodio sinoć.

Govoreći o krizi nakon što su specijalne snage Rosu iz Prištine raspoređene na prelazima Brnjak i Jarinje gdje oduzimaju srpske registarske tablice, Petković je rekao da se do takve situacije došlo jednostranim nasilnim potezima Prištine, a kriza koju izaziva Aljbin Kurti „prijeti da se pretvori u nešto mnogo više“.

On je poručio je da će Beograd i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić insistirati da niko ne može da ponižava Srbiju.

-Tu smo da razgovaramo, ali da neko dovlači silu, Rosu sa dugim cevima na sever Kosova i Metohije i tako stvara potpuno novu realnost na terenu, koja treba da bude osnov za razgovor, koji nije Priština htela da vodi, apsolutno je neprihvatljivo - naglašava on.

Petković kaže da Srbija sve prati i dobro zna i kretanje položaj prištinskih policajaca i na Jarinju i Brnjaku i ko je u njihovim redovima, gdje ima i pripadnika takozvane vojske Kosova, što je skandal i protiv svih sporazuma i na šta bi Kfor morao da reaguje.

Komentarišući uklanjanje bilborda sa natpisom „Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština“ i hapšenje i saslušavanje Srba koji su ih postavili, Petković pita da li to znači da je „Zajednica srpskih opština“ postala zabranjena riječ na Kosovu i Metohiji i da li će Kurti onda da hapsi i čelnike EU, koji govore da je i dalje na snazi Briselski sporazum, koji predviđa formiranje te zajednice.

Petković je ocijenio da se antisprska politika u Prištini pojačala, što pokazuje i rekordan broj incidenata protiv Srba na Kosmetu, odnosno sto od početka godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana