Петковић: Приштина седам и по година не испуњава обавезе

Срна
Петковић: Приштина седам и по година не испуњава обавезе

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је данас да премијер самопроглашеног Косова Абдулах Хоти не зна или се прави да не зна основне елементе бриселског дијалога и споразума договорених уз посредовање ЕУ, укључујући и онај о успостављању Заједнице српских општина (ЗСО).

Петковић је навео да Хоти не говори истину када оправдава чињеницу да Приштина седам и по година не испуњава своје обавезе кријући се иза одлуке косовског уставног суда, јер нити је суду постављено питање у складу са бриселским договорима, нити се он изјаснио о теми о којој је, према преузетим обавезама Приштине, требало да се изјасни.

“Према документу који носи назив Асоцијација/Заједница општина са већинским српским становништвом на Косову - општи принципи/главни елементи, Приштина је требало да свом уставном суду проследи уредбу којом се констатује посебан карактер ЗСО, а не сам споразум или Статут ЗСО”, навео је Петковић у саопштењу.

Он је указао да у тачки 21. Општих принципа јасно пише да ће Статут ЗСО бити потврђен уредбом, коју ће Приштина послати свом уставном суду, саопштено је из Канцеларије.

“Нормализација односа је управо процес којим међусобне несугласице треба да буду отклоњене ван контекста сепаратистичких тежњи албанске политичке елите у Приштини”, навео је Петковић.

Он је подсјетио да ниједан од бриселских договора нема никакве везе са питањем статуса Косова и Метохије




 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана