Petković: Priština sedam i po godina ne ispunjava obaveze

Srna
Petković: Priština sedam i po godina ne ispunjava obaveze

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da premijer samoproglašenog Kosova Abdulah Hoti ne zna ili se pravi da ne zna osnovne elemente briselskog dijaloga i sporazuma dogovorenih uz posredovanje EU, uključujući i onaj o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Petković je naveo da Hoti ne govori istinu kada opravdava činjenicu da Priština sedam i po godina ne ispunjava svoje obaveze krijući se iza odluke kosovskog ustavnog suda, jer niti je sudu postavljeno pitanje u skladu sa briselskim dogovorima, niti se on izjasnio o temi o kojoj je, prema preuzetim obavezama Prištine, trebalo da se izjasni.

“Prema dokumentu koji nosi naziv Asocijacija/Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu - opšti principi/glavni elementi, Priština je trebalo da svom ustavnom sudu prosledi uredbu kojom se konstatuje poseban karakter ZSO, a ne sam sporazum ili Statut ZSO”, naveo je Petković u saopštenju.

On je ukazao da u tački 21. Opštih principa jasno piše da će Statut ZSO biti potvrđen uredbom, koju će Priština poslati svom ustavnom sudu, saopšteno je iz Kancelarije.

“Normalizacija odnosa je upravo proces kojim međusobne nesuglasice treba da budu otklonjene van konteksta separatističkih težnji albanske političke elite u Prištini”, naveo je Petković.

On je podsjetio da nijedan od briselskih dogovora nema nikakve veze sa pitanjem statusa Kosova i Metohije




 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana