Петковић: Приштина и Курти желе да угрозе мир и погазе дијалог

Танјуг
Петковић: Приштина и Курти желе да угрозе мир и погазе дијалог

БЕОГРАД - Наставак малтретирања Срба на Косову и Метохији и посљедње хапшење Србина представља покушај премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да изазове хаос, поготово у четири српске општине на сјеверу покрајине, како би избјегао своје обавезе, због чега међународна заједница мора да реагује, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Јасно да провокативним понашањем и насилним деловањем косовска полиција, Приштина и Курти желе да угрозе мир и погазе дијалог", рекао је Петковић на конференцији за новинаре, са предсједником Српске листе Гораном Ракићем.

Петковић је додао да Курти тражи начин да поново изазове инциденте, који би покренули неодмјерену реакцију Срба, тако да не мора да испуњава своје обавезе из Брисела, формирање Заједнице српских општина.

Он је навео да је Србија о томе обавијестила међународне представнике и каква је Куритјева намјера, да не жели дијалог, него инциденте на терену.

Петковић је рекао да по већ утврђеном рецепту пред наставак сваког дијалога, Приштина генерише инциденте на терену и могуће кризе, што је очигледно њен начин да хапшењем, малтретирањем угрожава процес дијалога.

"Курти не жели мир, дијалог и формирање Заједнице српских општина /ЗСО/. Буквално смо на помолу нове кризе коју опет жели на таблицама да изазове Курти. Јасно да међународна заједница врши огроман притисак на Приштину да формира ЗСО, како је потписана", навео је он.

Петковић је истакао да Курти због притиска покушава да пронађе било какав простор да избјегне све те обавезе, зато су му потребне кризе, да дође до инцидната на сјеверу, јер онда нема дијалога, а ни ЗСО као прве обавезе Приштине.

"И међународној заједници је јасно да Курти жели кризе, да гаси споразуме јер неће да формира ЗСО", рекао је Петковић.

Он је напоменуо да је ово трећи пут заредом да се улази у кризу због аутомобилских таблица, јер, упркос договору, Курти жели да КМ таблице замијени таблицама такозваног Косова.

Петковић је подсјетио да је крајем прошле године договорено да Приштина обуставља казнену политику, а Београд да не издаје нове таблице, али да је упркос томе Курти кренуо поново да спроводи своје мјере и зауставља возила са КМ таблицама, на шта нема право и крши договор да док се не пронађе трајно рјешење, остају стикери са КМ таблицама.

"Од тренутка доласка Куртија на власт десило се 300 инцидената, а у задњих месец дана је 11 опљачканих српских кућа, што показује да су Срби небезбедни на Косову и Метохији и да је ЗСО једино решење да се сачувају на тим просотрима", рекао је Петковић.

Предсједник Српске листе Горан Ракић упутио је апел међународној заједници да обузда репресију и терор Куртија и наоружаних косовских полицијских снага на сјеверу, те позвао све на мир и уздржаност.

Ракић је истакао да су најновији потези Приштине донијели само велико огорчење, револт и незадовољство српског народа, због хапшења, односно отимања Милована Божовића "кога оптужују за некакву паљевину и пуцање на косовску полицију и ко зна шта још".

Он је истакао да се Срби сваког дана сусрећу са пријетњама косовске полиције да ће им одузимати не само таблице, него и возила, односно приватну имовину, на шта немају никакву право.

"Уколико се настави репресија и не ослободи неосновано ухашен Божовић, позваћемо народ на општи отпор, општи устанак српског народа, јер репресију Куртија и институција које води, више не можемо да трпимо", поновио је Ракић.

Он је истакао да то није уперено против албанског народа и никада неће, него се односи на институције које води Курти, које спроводе репресију и терор над српским народом на простору Косова и Метохије.

Ракић је додао да посебно забрињава што нема неке посебне реакције међународне заједнице на овај наставак етничког чишћења српског народа на Косову и Метохије.

                                                                                       

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана