Petković: Priština i Kurti žele da ugroze mir i pogaze dijalog

Tanjug
Petković: Priština i Kurti žele da ugroze mir i pogaze dijalog

BEOGRAD - Nastavak maltretiranja Srba na Kosovu i Metohiji i posljednje hapšenje Srbina predstavlja pokušaj premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da izazove haos, pogotovo u četiri srpske opštine na sjeveru pokrajine, kako bi izbjegao svoje obaveze, zbog čega međunarodna zajednica mora da reaguje, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Jasno da provokativnim ponašanjem i nasilnim delovanjem kosovska policija, Priština i Kurti žele da ugroze mir i pogaze dijalog", rekao je Petković na konferenciji za novinare, sa predsjednikom Srpske liste Goranom Rakićem.

Petković je dodao da Kurti traži način da ponovo izazove incidente, koji bi pokrenuli neodmjerenu reakciju Srba, tako da ne mora da ispunjava svoje obaveze iz Brisela, formiranje Zajednice srpskih opština.

On je naveo da je Srbija o tome obavijestila međunarodne predstavnike i kakva je Kuritjeva namjera, da ne želi dijalog, nego incidente na terenu.

Petković je rekao da po već utvrđenom receptu pred nastavak svakog dijaloga, Priština generiše incidente na terenu i moguće krize, što je očigledno njen način da hapšenjem, maltretiranjem ugrožava proces dijaloga.

"Kurti ne želi mir, dijalog i formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/. Bukvalno smo na pomolu nove krize koju opet želi na tablicama da izazove Kurti. Jasno da međunarodna zajednica vrši ogroman pritisak na Prištinu da formira ZSO, kako je potpisana", naveo je on.

Petković je istakao da Kurti zbog pritiska pokušava da pronađe bilo kakav prostor da izbjegne sve te obaveze, zato su mu potrebne krize, da dođe do incidnata na sjeveru, jer onda nema dijaloga, a ni ZSO kao prve obaveze Prištine.

"I međunarodnoj zajednici je jasno da Kurti želi krize, da gasi sporazume jer neće da formira ZSO", rekao je Petković.

On je napomenuo da je ovo treći put zaredom da se ulazi u krizu zbog automobilskih tablica, jer, uprkos dogovoru, Kurti želi da KM tablice zamijeni tablicama takozvanog Kosova.

Petković je podsjetio da je krajem prošle godine dogovoreno da Priština obustavlja kaznenu politiku, a Beograd da ne izdaje nove tablice, ali da je uprkos tome Kurti krenuo ponovo da sprovodi svoje mjere i zaustavlja vozila sa KM tablicama, na šta nema pravo i krši dogovor da dok se ne pronađe trajno rješenje, ostaju stikeri sa KM tablicama.

"Od trenutka dolaska Kurtija na vlast desilo se 300 incidenata, a u zadnjih mesec dana je 11 opljačkanih srpskih kuća, što pokazuje da su Srbi nebezbedni na Kosovu i Metohiji i da je ZSO jedino rešenje da se sačuvaju na tim prosotrima", rekao je Petković.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić uputio je apel međunarodnoj zajednici da obuzda represiju i teror Kurtija i naoružanih kosovskih policijskih snaga na sjeveru, te pozvao sve na mir i uzdržanost.

Rakić je istakao da su najnoviji potezi Prištine donijeli samo veliko ogorčenje, revolt i nezadovoljstvo srpskog naroda, zbog hapšenja, odnosno otimanja Milovana Božovića "koga optužuju za nekakvu paljevinu i pucanje na kosovsku policiju i ko zna šta još".

On je istakao da se Srbi svakog dana susreću sa prijetnjama kosovske policije da će im oduzimati ne samo tablice, nego i vozila, odnosno privatnu imovinu, na šta nemaju nikakvu pravo.

"Ukoliko se nastavi represija i ne oslobodi neosnovano uhašen Božović, pozvaćemo narod na opšti otpor, opšti ustanak srpskog naroda, jer represiju Kurtija i institucija koje vodi, više ne možemo da trpimo", ponovio je Rakić.

On je istakao da to nije upereno protiv albanskog naroda i nikada neće, nego se odnosi na institucije koje vodi Kurti, koje sprovode represiju i teror nad srpskim narodom na prostoru Kosova i Metohije.

Rakić je dodao da posebno zabrinjava što nema neke posebne reakcije međunarodne zajednice na ovaj nastavak etničkog čišćenja srpskog naroda na Kosovu i Metohije.

                                                                                       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana