Петковић: Пријетње Приштине угрозиће слободу кретања Срба на Космету

Срна
Foto: novosti.rs

БЕОГРАД - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је да ће поновне пријетње Приштине "некаквим реципроцитетом и одузимањем регистарских таблица", угрозити слободу кретања Срба на Косову и Метохији.

Он је истакао да су то докази да Приштина не жели нормализацију односа у покрајини и да континуираном, антисрпском кампањом, настоји да затвори врата дијалогу.

"Бројни, свакодневни инциденти и напади на наш народ, његову имовину и на имовину Српске православне цркве (СПЦ), само потврђују колико је ситуација на Косову и Метохији тешка", рекао је Петковић у разговору са белгијским амбасадором у Београду Кунрадом Адамом.

Он је рекао да је неопходно да Приштина не само формално већ и суштински приступи дијалогу као једином рационалном средству за рјешавање несугласица, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је истакао значајну улогу КФОР-а у очувању српских светиња, посебно манастира Високи Дечани.

На састанку је било ријечи о положају српског народа на Косову и Метохији и току дијалога Београда и Приштине, са посебним освртом на посљедње разговоре, одржане прошле недјеље у Бриселу.

Петковић је нагласио да је српска страна и овог пута показала конструктивност и била отворена за разговоре о животним питањима, попут слободе кретања, поштовања права на слободу говора и мишљења, енергетике, правосуђа.

Он каже да је српска страна била отворена и за разговоре и о примјени до сада постигнутих договора, прије свега о формирању заједнице српских општина, што Приштина, више од осам година, одбија да спроведе у дјело, али да приштинска делегација није жељела да разговара.

Петковић је напоменуо да је српска страна покренула и питање несталих, сматрајући његово рјешавање цивилизацијском обавезом обје стране.

"Београд је до сада одговорио на све захтеве Приштине и претражио 22 локације, а са друге стране, Приштина не одговара на захтев Београда да претражи девет локација", рекао је Петковић.

Он је навео да је Београд досљедно и искрено био и остао опредијељен за проналажење начина за нормализацију ситуације у покрајини, али да поступци Приштине не остављају много простора за оптимизам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана