Petković: Prijetnje Prištine ugroziće slobodu kretanja Srba na Kosmetu

Srna
Foto: novosti.rs

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da će ponovne prijetnje Prištine "nekakvim reciprocitetom i oduzimanjem registarskih tablica", ugroziti slobodu kretanja Srba na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da su to dokazi da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da kontinuiranom, antisrpskom kampanjom, nastoji da zatvori vrata dijalogu.

"Brojni, svakodnevni incidenti i napadi na naš narod, njegovu imovinu i na imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC), samo potvrđuju koliko je situacija na Kosovu i Metohiji teška", rekao je Petković u razgovoru sa belgijskim ambasadorom u Beogradu Kunradom Adamom.

On je rekao da je neophodno da Priština ne samo formalno već i suštinski pristupi dijalogu kao jedinom racionalnom sredstvu za rješavanje nesuglasica, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je istakao značajnu ulogu KFOR-a u očuvanju srpskih svetinja, posebno manastira Visoki Dečani.

Na sastanku je bilo riječi o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim osvrtom na posljednje razgovore, održane prošle nedjelje u Briselu.

Petković je naglasio da je srpska strana i ovog puta pokazala konstruktivnost i bila otvorena za razgovore o životnim pitanjima, poput slobode kretanja, poštovanja prava na slobodu govora i mišljenja, energetike, pravosuđa.

On kaže da je srpska strana bila otvorena i za razgovore i o primjeni do sada postignutih dogovora, prije svega o formiranju zajednice srpskih opština, što Priština, više od osam godina, odbija da sprovede u djelo, ali da prištinska delegacija nije željela da razgovara.

Petković je napomenuo da je srpska strana pokrenula i pitanje nestalih, smatrajući njegovo rješavanje civilizacijskom obavezom obje strane.

"Beograd je do sada odgovorio na sve zahteve Prištine i pretražio 22 lokacije, a sa druge strane, Priština ne odgovara na zahtev Beograda da pretraži devet lokacija", rekao je Petković.

On je naveo da je Beograd dosljedno i iskreno bio i ostao opredijeljen za pronalaženje načina za normalizaciju situacije u pokrajini, ali da postupci Prištine ne ostavljaju mnogo prostora za optimizam.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana