Петковић: Патолози утврдили да је Мијаиловић убијен док је лежао на леђима

Агенције
Петковић: Патолози утврдили да је Мијаиловић убијен док је лежао на леђима

БЕОГРАД - На основу фотографије Бојана Мијаиловића убијеног у Бањској, наши патолози утврдили да је улазна рана у пределу лијевог капка, а излазна са десне стране главе, што говори да је убијен док је лежао на леђима, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић каже да косовска полиција није дозволила Еулексовим истражитељима да учествује у истрази онога што се догодило у Бањској, јер није жељела да се сазна како су Срби убијени.

-Наши патолози на основу фотографије убијеног Бојана Мијаиловића утврдили су да је улазна рана у пределу левог капка, а излазна са десне стране главе, што говори да је убијен док је лежао на леђима - рекао је Петковић и додао да је егзекуција извршена “анфас”.

Петковић је на конференцији за медије, показао фотографију убијеног Бојана Мијаиловића, наводећи да је добио сагласност његових родитеља.

Према његовим ријечима, види се да је десна нога Мијаиловића у неправилном положају.

-Он је прво рањен тако што је погођен у ноге, а онда је извршена егзекуција - каже Петковић.

Напомиње да је у редовима косовских полицајаца било плаћених убица и истиче да је питање обдукције кључно.

-У одговору Еулекса Београду кажу да је обдукција обављена 26. септембра, а на смртовници пише да је обављена 25. септембра. Неко овде озбиљно лаже и зато је важно да видимо извештај. Много је лажи Аљбина Куртија, лагали су и о броју људи у Бањској - 30, 40, сада 90, па да је полицајац страдао у унакрсној ватри, а сада да је страдао од експлозива. Много нелогичности указују да Приштина лажира чињеница и зато је јасно зашто је Еулекс одбијен да присуствује истрази - каже Петковић.

Истиче да Београд до данас није добио одговор ни на друго писмо Еулексу, у којем су тражени одговори на питања која се односе на обдукцију.

Рекао је да ће Канцеларија за КиМ заједно са Владом Србије наставити да се бори како би сачувала слободу, али прије свега мир српском народу на КиМ, јер како је истакао, “ако тога нема исељавања ће се наставити, Курти ће остварити свој циљ”.

-Ви видите како изгледа када упадну са дугим цевима у болнице, када за заустављају људе на улицама. Данима након 24. септембра упадали су у куће и у Бањској и на другим местима и малтретирали људе - рекао је Петковић.

Оцијенио је да је „очигледно да српски народ на КиМ не може више да трпи терор премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија“.

-Срби који су напустили простор КиМ они пре свега стрепе за своје породице. Неки су напустили тако што су се целе породице иселиле. Негде су се само чланови породице иселили. Они планирају да у једном тренутку са собом повуку целу породицу - рекао је Петковић и додао да ће се Влада борити како би Срби на КиМ опстали.

Он је додао и да Србима на Косову и Метохији не требају пакетићи које им је након малтретирања и пуцања на њихову децу и суграђане послала Приштина већ им требају слобода и мир и додао да ће Влада Србије наставити да се бори како би им омогућила слободу.

Од Еулекса затражени детаљи са обдукција убијених Срба

Петар Петковић упутио је још један захтев шефу мисије Еулекса Ђовани Пјетру Барбану у коме тражи да открије име, квалификације, професионално искуство члана те мисије који је према допису Еулекса у својству надгледања присуствовао током обдукција тела тројице Срба погинулих у Бањској као и да достави налазе прибављене приликом обдукције.

Петковић је у допису тражио и достављање података о датуму и времену када су обдукције започете и када су завршени за сваког умрлог појединачно, али и о укупном броју судских лекара/специјалиста судске медицине који су били укључени у обдукције.

У допису је упитано и да ли је било и других судских љекара/специјалиста судске медицине осим оних који су на платном списку Института за судску медицину у Приштини, а да су били укључени у било који од ових обдукција и, ако јесте, која су њихова имана, и по ком основу су они били укључени.

Петковић је у допису упитао и да ли су обављени рендгенски и ЦТ прегледи скенером на сваком телу пре испитивања и обдукције, као и да ли су ти прегледи обављени на сваком телу након испитивања и обдукције?

Такође, у допису се од Еулекса тражи да одговори да ли су на основу

запажања и процене представника ЕУЛЕКС-а који су надгледали обдукције, присутни судски лекари/специјалисти судске медицине поштовали препоруке Протокола из Минесоте о истрази потенцијално незаконите смрти (2016) - Ревидирани приручник Уједињених нација о ефикасном спречавању и истрази ванправних. произвољних и погубљења по кратком поступку.

-Ако не, молимо наведите коментар на основу запажања и процене представника ЕУЛЕКС-а који сy пратили испитивања/обдукције, да ли су присутни судски лекари/специјалисти судске медицине поштовали релевантне одредбе Препорука Савета Европе бр. Р (99) 3 о усклађивању медицинско-правних правила обдукције? Ако не, молимо наведите коментар - наводи се у допису.

Петковић је у допису тражио и да мисија Еулекса достави канцеларији за КиМ своје закључке и извјештаје са сваке од извршених обдукција, као и копије фотографија свих тијела, посебно рана на тијелима, које су направљене током сваке од обдукција преминулих Срба у вези са догађајима у селу Бањска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана