Petković: Patolozi utvrdili da je Mijailović ubijen dok je ležao na leđima

Agencije
Petković: Patolozi utvrdili da je Mijailović ubijen dok je ležao na leđima

BEOGRAD - Na osnovu fotografije Bojana Mijailovića ubijenog u Banjskoj, naši patolozi utvrdili da je ulazna rana u predelu lijevog kapka, a izlazna sa desne strane glave, što govori da je ubijen dok je ležao na leđima, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković kaže da kosovska policija nije dozvolila Euleksovim istražiteljima da učestvuje u istrazi onoga što se dogodilo u Banjskoj, jer nije željela da se sazna kako su Srbi ubijeni.

-Naši patolozi na osnovu fotografije ubijenog Bojana Mijailovića utvrdili su da je ulazna rana u predelu levog kapka, a izlazna sa desne strane glave, što govori da je ubijen dok je ležao na leđima - rekao je Petković i dodao da je egzekucija izvršena “anfas”.

Petković je na konferenciji za medije, pokazao fotografiju ubijenog Bojana Mijailovića, navodeći da je dobio saglasnost njegovih roditelja.

Prema njegovim riječima, vidi se da je desna noga Mijailovića u nepravilnom položaju.

-On je prvo ranjen tako što je pogođen u noge, a onda je izvršena egzekucija - kaže Petković.

Napominje da je u redovima kosovskih policajaca bilo plaćenih ubica i ističe da je pitanje obdukcije ključno.

-U odgovoru Euleksa Beogradu kažu da je obdukcija obavljena 26. septembra, a na smrtovnici piše da je obavljena 25. septembra. Neko ovde ozbiljno laže i zato je važno da vidimo izveštaj. Mnogo je laži Aljbina Kurtija, lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30, 40, sada 90, pa da je policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sada da je stradao od eksploziva. Mnogo nelogičnosti ukazuju da Priština lažira činjenica i zato je jasno zašto je Euleks odbijen da prisustvuje istrazi - kaže Petković.

Ističe da Beograd do danas nije dobio odgovor ni na drugo pismo Euleksu, u kojem su traženi odgovori na pitanja koja se odnose na obdukciju.

Rekao je da će Kancelarija za KiM zajedno sa Vladom Srbije nastaviti da se bori kako bi sačuvala slobodu, ali prije svega mir srpskom narodu na KiM, jer kako je istakao, “ako toga nema iseljavanja će se nastaviti, Kurti će ostvariti svoj cilj”.

-Vi vidite kako izgleda kada upadnu sa dugim cevima u bolnice, kada za zaustavljaju ljude na ulicama. Danima nakon 24. septembra upadali su u kuće i u Banjskoj i na drugim mestima i maltretirali ljude - rekao je Petković.

Ocijenio je da je „očigledno da srpski narod na KiM ne može više da trpi teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija“.

-Srbi koji su napustili prostor KiM oni pre svega strepe za svoje porodice. Neki su napustili tako što su se cele porodice iselile. Negde su se samo članovi porodice iselili. Oni planiraju da u jednom trenutku sa sobom povuku celu porodicu - rekao je Petković i dodao da će se Vlada boriti kako bi Srbi na KiM opstali.

On je dodao i da Srbima na Kosovu i Metohiji ne trebaju paketići koje im je nakon maltretiranja i pucanja na njihovu decu i sugrađane poslala Priština već im trebaju sloboda i mir i dodao da će Vlada Srbije nastaviti da se bori kako bi im omogućila slobodu.

Od Euleksa zatraženi detalji sa obdukcija ubijenih Srba

Petar Petković uputio je još jedan zahtev šefu misije Euleksa Đovani Pjetru Barbanu u kome traži da otkrije ime, kvalifikacije, profesionalno iskustvo člana te misije koji je prema dopisu Euleksa u svojstvu nadgledanja prisustvovao tokom obdukcija tela trojice Srba poginulih u Banjskoj kao i da dostavi nalaze pribavljene prilikom obdukcije.

Petković je u dopisu tražio i dostavljanje podataka o datumu i vremenu kada su obdukcije započete i kada su završeni za svakog umrlog pojedinačno, ali i o ukupnom broju sudskih lekara/specijalista sudske medicine koji su bili uključeni u obdukcije.

U dopisu je upitano i da li je bilo i drugih sudskih ljekara/specijalista sudske medicine osim onih koji su na platnom spisku Instituta za sudsku medicinu u Prištini, a da su bili uključeni u bilo koji od ovih obdukcija i, ako jeste, koja su njihova imana, i po kom osnovu su oni bili uključeni.

Petković je u dopisu upitao i da li su obavljeni rendgenski i CT pregledi skenerom na svakom telu pre ispitivanja i obdukcije, kao i da li su ti pregledi obavljeni na svakom telu nakon ispitivanja i obdukcije?

Takođe, u dopisu se od Euleksa traži da odgovori da li su na osnovu

zapažanja i procene predstavnika EULEKS-a koji su nadgledali obdukcije, prisutni sudski lekari/specijalisti sudske medicine poštovali preporuke Protokola iz Minesote o istrazi potencijalno nezakonite smrti (2016) - Revidirani priručnik Ujedinjenih nacija o efikasnom sprečavanju i istrazi vanpravnih. proizvoljnih i pogubljenja po kratkom postupku.

-Ako ne, molimo navedite komentar na osnovu zapažanja i procene predstavnika EULEKS-a koji sy pratili ispitivanja/obdukcije, da li su prisutni sudski lekari/specijalisti sudske medicine poštovali relevantne odredbe Preporuka Saveta Evrope br. R (99) 3 o usklađivanju medicinsko-pravnih pravila obdukcije? Ako ne, molimo navedite komentar - navodi se u dopisu.

Petković je u dopisu tražio i da misija Euleksa dostavi kancelariji za KiM svoje zaključke i izvještaje sa svake od izvršenih obdukcija, kao i kopije fotografija svih tijela, posebno rana na tijelima, koje su napravljene tokom svake od obdukcija preminulih Srba u vezi sa događajima u selu Banjska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana