Петковић: Недавне кризе на сјеверу Космета на ивици трагедије

Танјуг
Петковић: Недавне кризе на сјеверу Космета на ивици трагедије

БЕОГРАД - Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је да су двије кризе које су се на сјеверу јужне српске покрајине догодиле у размаку од 15 дана биле на ивици тешке трагедије.

У интервјуу за портал телеграф.рс, Петковић је подсјетио да је од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини повећан број инцидената усмјерених против Срба, да се интензивирала антисрпска реторика и антисрпске активности приштинских власти.

-Већ сада имамо за трећину више етнички мотивисаних напада на Србе у односу на целу прошлу годину, укључујући и две озбиљне кризе на северу покрајине у размаку од 15 дана, које су биле на ивици тешке трагедије. То је све Куртијев план, да са предумишљајем производи кризе како би стекао неки политички поен - указао је Петковић.

Он је подсјетио српски народ на Косову и Метохији већ дуго живи у стању неизвјесности и атмосфери константних притисака из Приштине и да смо „сви сведоци да, због опсесије Приштине да заузме север, Курти жели Србе да смести у неку врсту гета, политичког и економског, да им забрани слободу кретања, говора, одузме лекове и основне животне намирнице“.

-Народу није преостало ништа друго него да се бори за голи живот, за своју децу и будућност на КиМ. То су управо и биле поруке упућене председнику Александру Вучићу које смо веома добро разумели. Српски народ никоме не прети, већ само жели нормално да живи -рекао је Петковић.

Директор канцеларије за КиМ је поновио речи српског предсгедника Александра Вучића да се нове “Олује” и погроми неће поновити и подсјетио да је КФОР дужан да у складу са Резолуцијом 1244, као једина оружана снага у покрајини, заштити српски народ.

-Ако они то неће, има ко ће. Ово је 2021. година и Србија је данас независна, суверена држава, која јача свакога дана, на свим пољима. Понижења и физичке нападе уперене против српског народа нећемо и не можемо да дозволимо - упозорио је Петковић.

Он је предочио да се дошло до тачке када треба да се каже да ли Бриселски споразум постоји или не, јер за Србију постоји и увек ће на њему инсистирати.

Упутио је апел представницима ЕУ која посредује у дијалогу и гарант је сповођења споразума да својим ауторитетом приволи приштинску страну да почне да испуњава преузете обавезе.

-Питање дијалога за нас није никаква трка већ једини оквир у коме можемо да дођемо до компромисног решења, историјског помирења два народа и трајног мира на овим просторима. Колико год да су тешка питања за бриселским столом, боље је да преговарамо него да имамо инциденте на терену - поручио је Петковић.

Он је рекао да из ЕУ стиже глас разума и поруке шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и специјалног изасланика генералног секретара УН Захира Танина, који су јасно и недвосмислено осудили једностране акције Приштине на сјеверу покрајине којима се озбиљно угрожава мир.

-На геополитичкој позорници света, која се убрзано мења, испреплетани су бројни интереси, посебно најмоћнијих држава. Наше је да добро разумемо околности у којима се налазимо и да радимо на томе да сачувамо себе - рекао је Петковић и подсјетио да је Канцеларија на личну иницијативу Вучића покренула бројне капиталне пројекте какви у српским срединама нису виђени најмање у посљедњих 40 година.

-Из темеља градимо нову болницу у Грачаници, реконтруишемо у потпуности Клиничко - болнички центар у Косовској Митровици, завршавамо 17 зграда на северу Косова и Метохије са више од 200 станова, обезбедили смо грађевински материјал за преко 500 кућа јужно од Ибра, а сваки запослени Србин на КИМ, пензионер и дете добиће по 100 евра помоћи, док ће незапослени добити 200 - поручио је Петковић.

Навео је да ће се трагати и за моделима додатне финансијске помоћи како би се помогло младима да остану и не напуштају своја огњишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана