Petković: Nedavne krize na sjeveru Kosmeta na ivici tragedije

Tanjug
Petković: Nedavne krize na sjeveru Kosmeta na ivici tragedije

BEOGRAD - Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da su dvije krize koje su se na sjeveru južne srpske pokrajine dogodile u razmaku od 15 dana bile na ivici teške tragedije.

U intervjuu za portal telegraf.rs, Petković je podsjetio da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini povećan broj incidenata usmjerenih protiv Srba, da se intenzivirala antisrpska retorika i antisrpske aktivnosti prištinskih vlasti.

-Već sada imamo za trećinu više etnički motivisanih napada na Srbe u odnosu na celu prošlu godinu, uključujući i dve ozbiljne krize na severu pokrajine u razmaku od 15 dana, koje su bile na ivici teške tragedije. To je sve Kurtijev plan, da sa predumišljajem proizvodi krize kako bi stekao neki politički poen - ukazao je Petković.

On je podsjetio srpski narod na Kosovu i Metohiji već dugo živi u stanju neizvjesnosti i atmosferi konstantnih pritisaka iz Prištine i da smo „svi svedoci da, zbog opsesije Prištine da zauzme sever, Kurti želi Srbe da smesti u neku vrstu geta, političkog i ekonomskog, da im zabrani slobodu kretanja, govora, oduzme lekove i osnovne životne namirnice“.

-Narodu nije preostalo ništa drugo nego da se bori za goli život, za svoju decu i budućnost na KiM. To su upravo i bile poruke upućene predsedniku Aleksandru Vučiću koje smo veoma dobro razumeli. Srpski narod nikome ne preti, već samo želi normalno da živi -rekao je Petković.

Direktor kancelarije za KiM je ponovio reči srpskog predsgednika Aleksandra Vučića da se nove “Oluje” i pogromi neće ponoviti i podsjetio da je KFOR dužan da u skladu sa Rezolucijom 1244, kao jedina oružana snaga u pokrajini, zaštiti srpski narod.

-Ako oni to neće, ima ko će. Ovo je 2021. godina i Srbija je danas nezavisna, suverena država, koja jača svakoga dana, na svim poljima. Poniženja i fizičke napade uperene protiv srpskog naroda nećemo i ne možemo da dozvolimo - upozorio je Petković.

On je predočio da se došlo do tačke kada treba da se kaže da li Briselski sporazum postoji ili ne, jer za Srbiju postoji i uvek će na njemu insistirati.

Uputio je apel predstavnicima EU koja posreduje u dijalogu i garant je spovođenja sporazuma da svojim autoritetom privoli prištinsku stranu da počne da ispunjava preuzete obaveze.

-Pitanje dijaloga za nas nije nikakva trka već jedini okvir u kome možemo da dođemo do kompromisnog rešenja, istorijskog pomirenja dva naroda i trajnog mira na ovim prostorima. Koliko god da su teška pitanja za briselskim stolom, bolje je da pregovaramo nego da imamo incidente na terenu - poručio je Petković.

On je rekao da iz EU stiže glas razuma i poruke šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Zahira Tanina, koji su jasno i nedvosmisleno osudili jednostrane akcije Prištine na sjeveru pokrajine kojima se ozbiljno ugrožava mir.

-Na geopolitičkoj pozornici sveta, koja se ubrzano menja, isprepletani su brojni interesi, posebno najmoćnijih država. Naše je da dobro razumemo okolnosti u kojima se nalazimo i da radimo na tome da sačuvamo sebe - rekao je Petković i podsjetio da je Kancelarija na ličnu inicijativu Vučića pokrenula brojne kapitalne projekte kakvi u srpskim sredinama nisu viđeni najmanje u posljednjih 40 godina.

-Iz temelja gradimo novu bolnicu u Gračanici, rekontruišemo u potpunosti Kliničko - bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici, završavamo 17 zgrada na severu Kosova i Metohije sa više od 200 stanova, obezbedili smo građevinski materijal za preko 500 kuća južno od Ibra, a svaki zaposleni Srbin na KIM, penzioner i dete dobiće po 100 evra pomoći, dok će nezaposleni dobiti 200 - poručio je Petković.

Naveo je da će se tragati i za modelima dodatne finansijske pomoći kako bi se pomoglo mladima da ostanu i ne napuštaju svoja ognjišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana