Петковић: Међународна заједница и КФОР пали на испиту

Танјуг
Петковић: Међународна заједница и КФОР пали на испиту

ПРИШТИНА - Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је да је брутални терор и насиље које је у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу доживио српски народ директна посљедица нечињења и лицемерја међународне заједнице.

Петковић је подсјетио да су представници међународне заједнице током јучерашњих насилих упада јединица специјалне полиције Росу у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку дали више увјеравања да такав сценарио неће дозволити.

Он је навео да је гаранције добио лично током небројених дипломатских активности које је имао јуче.

"Сада је на представницима међународне заједнице да уместо оштрих твитова и саопштења на првом месту објасне српском народу зашто их КФОР није заштитио, а потом и предузму конкретне мере и кораке да Аљбин Курти своје окупаторе повуче са севера Косова и Метохије", истакао је Петковић.

Он је подсјетио да је мисија КФОР-а дужна према свим важећим документима међународног права, од Резолуције 1244 до Бриселског споразума, да спријечи дивљање Куртијевих специјалаца, њихов упад на сјевер Косова и Метохије и да сачува мир и безбједност.

"Мисија КФОР-а је јуче пала на том тесту", закључио је Петковић наводећи да су шок бомбе, сузавац и сузе у очима српских мајки и дјеце, дуге цијеви уперене у српске груди, срамота и брука свих међународних чинилаца.

"Данас је свима јасно да је Курти чврсто решен да у региону поново распали пламен рата и сукоба, а део међународне заједнице који подржава Куртијеву страховладу и овога пута је зажмурио на једно око пред његовим насиљем над недужним Србима", упозорио је Петковић.

Он је поручио да свака окупација има свој крај и да су Срби опредијељени за мир и стабилност, али, како је рекао, свако стрпљење има границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана