Петковић: Или ће се Бриселски споразум поштовати или га неће бити

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оцијенио је данас да је скандалозно понашање Аљбина Куртија који од раног јутра шаље специјалне јединице РОСУ до зуба наоружаних са преко 20 оклопних возила на административне прелазе Јариње и Брњак како би се кренуло са одузимањем и скидањем српских таблица.

Петковић је поручио Куртију да српски народ неће нијемо посматрати оно што се дешава јер укидањем тих таблица се укида живот на сјеверу Косова и Метохије, али и да Бриселски споразум није шведски сто са којег Албанци могу да узимају оно што им одговара, а да не поштују оно што им не одговара.

Или ће се тај споразум поштовати или га неће бити, изјавио је Петковић за Тањуг.

"Нека добро зна Аљбин Курти да српски народ неће немо посматрати оно што се дешава јер овим укидањем таблица се укида живот на северу Косова и Метохије јер је реч о возилима која између осталог треба да возе наше болеснике, треба да превозе нашу децу, основне животне намирнице", нагласио је директор владине Канцеларије.

Према његовим ријечима, Аљбин Курти сада жели да прошири своје дјеловање када је реч о КМ, ПР, ГЛ и другим регистарстким таблицама, које издаје наша полиција за простор Косова и Метохије, и на ниво централне Србије.

Поручио му је да је Србија међународно призната држава и да он није тај који ће одлучивати о српским регистарским таблицама.

Петковић је указао и на то да су управо те регистарске ознаке оне са којима наша возила могу да иду свуда по Европи.

Истакао је да се овдје ради о кршењу свих споразума и договора гдје мимо свега онога што пише у споразумима Аљбин Курти сада доводи оружане снаге специјалне јединице РОСУ на сјевер Косова и Метохије само да би изазивао хаос.

"Бриселски споразум и остали споразуми договрени у Бриселу не могу да буду шведски сто са којег Албанци и Аљбин Курти узимају оно шта им одговара, а не испуњавају шта им не одговара. Таквим понашањем последњих година и месеци, видео сам то и у Бриселу, они касапе Бриселски споразум и све остале споразуме", истакао је.

Петковић каже и да ће главна порука данашњег разговора предсједника Србије Александра Вучића и специјалног представника Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака са српске стране бити да "или постоји Бриселски споразум или га неће бити".

"Дивљаштво Аљбина Куртија неће тек тако проћи, ми се боримо за мир, стабилност и боримо се да наш народ на Косову и Метохији има право на живот", закључио је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана