Petković: Ili će se Briselski sporazum poštovati ili ga neće biti

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da je skandalozno ponašanje Aljbina Kurtija koji od ranog jutra šalje specijalne jedinice ROSU do zuba naoružanih sa preko 20 oklopnih vozila na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak kako bi se krenulo sa oduzimanjem i skidanjem srpskih tablica.

Petković je poručio Kurtiju da srpski narod neće nijemo posmatrati ono što se dešava jer ukidanjem tih tablica se ukida život na sjeveru Kosova i Metohije, ali i da Briselski sporazum nije švedski sto sa kojeg Albanci mogu da uzimaju ono što im odgovara, a da ne poštuju ono što im ne odgovara.

Ili će se taj sporazum poštovati ili ga neće biti, izjavio je Petković za Tanjug.

"Neka dobro zna Aljbin Kurti da srpski narod neće nemo posmatrati ono što se dešava jer ovim ukidanjem tablica se ukida život na severu Kosova i Metohije jer je reč o vozilima koja između ostalog treba da voze naše bolesnike, treba da prevoze našu decu, osnovne životne namirnice", naglasio je direktor vladine Kancelarije.

Prema njegovim riječima, Aljbin Kurti sada želi da proširi svoje djelovanje kada je reč o KM, PR, GL i drugim registarstkim tablicama, koje izdaje naša policija za prostor Kosova i Metohije, i na nivo centralne Srbije.

Poručio mu je da je Srbija međunarodno priznata država i da on nije taj koji će odlučivati o srpskim registarskim tablicama.

Petković je ukazao i na to da su upravo te registarske oznake one sa kojima naša vozila mogu da idu svuda po Evropi.

Istakao je da se ovdje radi o kršenju svih sporazuma i dogovora gdje mimo svega onoga što piše u sporazumima Aljbin Kurti sada dovodi oružane snage specijalne jedinice ROSU na sjever Kosova i Metohije samo da bi izazivao haos.

"Briselski sporazum i ostali sporazumi dogovreni u Briselu ne mogu da budu švedski sto sa kojeg Albanci i Aljbin Kurti uzimaju ono šta im odgovara, a ne ispunjavaju šta im ne odgovara. Takvim ponašanjem poslednjih godina i meseci, video sam to i u Briselu, oni kasape Briselski sporazum i sve ostale sporazume", istakao je.

Petković kaže i da će glavna poruka današnjeg razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa srpske strane biti da "ili postoji Briselski sporazum ili ga neće biti".

"Divljaštvo Aljbina Kurtija neće tek tako proći, mi se borimo za mir, stabilnost i borimo se da naš narod na Kosovu i Metohiji ima pravo na život", zaključio je Petković.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana