Петковић: И Куртијев институт за српске злочине нема правно утемељење

Срна
Петковић: И Куртијев институт за српске злочине нема правно утемељење

БЕОГРАД - - Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић оцијенио је да је посљедња изјава премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да ће Приштина основати институт за српске злочине - ништавна и нема правног утемељења, као и она о тужби против Срба за геноцид.

Петковић је оцијенио да Курти наставља да замајава и своју и међународну јавност, готово свакодневним изјавама о некаквој тужби против званичног Београда за наводне ратне злочине и геноцид.

 “Сада је отишао и корак даље, најављујући оснивање Института, који ће те злочине, тобоже, документовати. Таква могућност не постоји ни у правној литератури, нити пракси, а у такве најаве не верује ни стручна ни политичка јавност у Приштини”, нагласио је Петковић.

Он је напоменуо да је Београд више пута поновио да је у правном смислу немогуће да једна територија, што такозвано Косово јесте према Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН, тужи сопствену државу за ратне злочине, када не може бити странка у поступку, саопштено је из Канцеларије.

“Зато је потпуно јасно да најава тужбе којом Курти сваки час прети, служи за дневно-политичке сврхе, како би се сакрили сви проблеми са којима се становништво на Косову и Метохији суочава, почев од социјално-економских питања, па до немогућности да се заштити здравље људи и набаве преко потребне вакцине против корона вируса”, рекао је Петковић.

Петковић је оцијенио да можда Курти нада да ће, стално помињући наводне српске злочине, прикрити свакодневне физичке нападе на Србе, њихову имовину, цркве и манастире од стране албанских терориста, на које Приштина нема намјеру да реагује, као што нема намјеру да починиоце оваквих злођела приведе правди.

“Али, Курти добро зна, да правда можда јесте спора, али је свакако достижна и извесна, а најбољи доказ за то је суђење бившим косовским лидерима у Хагу за злочине над Србима и другим неалбанцима”, истакао је Петковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана