Petković: I Kurtijev institut za srpske zločine nema pravno utemeljenje

Srna
Petković: I Kurtijev institut za srpske zločine nema pravno utemeljenje

BEOGRAD - - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković ocijenio je da je posljednja izjava premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da će Priština osnovati institut za srpske zločine - ništavna i nema pravnog utemeljenja, kao i ona o tužbi protiv Srba za genocid.

Petković je ocijenio da Kurti nastavlja da zamajava i svoju i međunarodnu javnost, gotovo svakodnevnim izjavama o nekakvoj tužbi protiv zvaničnog Beograda za navodne ratne zločine i genocid.

 “Sada je otišao i korak dalje, najavljujući osnivanje Instituta, koji će te zločine, tobože, dokumentovati. Takva mogućnost ne postoji ni u pravnoj literaturi, niti praksi, a u takve najave ne veruje ni stručna ni politička javnost u Prištini”, naglasio je Petković.

On je napomenuo da je Beograd više puta ponovio da je u pravnom smislu nemoguće da jedna teritorija, što takozvano Kosovo jeste prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, tuži sopstvenu državu za ratne zločine, kada ne može biti stranka u postupku, saopšteno je iz Kancelarije.

“Zato je potpuno jasno da najava tužbe kojom Kurti svaki čas preti, služi za dnevno-političke svrhe, kako bi se sakrili svi problemi sa kojima se stanovništvo na Kosovu i Metohiji suočava, počev od socijalno-ekonomskih pitanja, pa do nemogućnosti da se zaštiti zdravlje ljudi i nabave preko potrebne vakcine protiv korona virusa”, rekao je Petković.

Petković je ocijenio da možda Kurti nada da će, stalno pominjući navodne srpske zločine, prikriti svakodnevne fizičke napade na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire od strane albanskih terorista, na koje Priština nema namjeru da reaguje, kao što nema namjeru da počinioce ovakvih zlođela privede pravdi.

“Ali, Kurti dobro zna, da pravda možda jeste spora, ali je svakako dostižna i izvesna, a najbolji dokaz za to je suđenje bivšim kosovskim liderima u Hagu za zločine nad Srbima i drugim nealbancima”, istakao je Petković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana