Петковић: Деструктивна намјера Куртија, тест за међународну заједницу

Танјуг
Foto: Архива

ПРИШТИНА – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је данас да ће настојања Аљбина Куртија да на Косову и Метохији у потпуности забрани одржавање предстојећих парламентарних и предсједничких избора 3. априла и тиме Србима укине основна људска и грађанска права, довести до несагледивих посљедица по нормализацију односа Београда и Приштине.

"Такав Куртијев сценарио вратио би остварене помаке у дијалогу Београда и Приштине годинама уназад и тога треба да буду свјесни сви међународни представници који дјелују на простору Косова и Метохије", указао је Петковић у саопштењу.

Он оцјењује да је у питању деструктивна намјера Куртија да поништи и погази све до сада постигнуте споразуме и договоре, али да је, како истиче, питање хоће ли међународна заједница поново мирно посматрати како се албански политичари играју са нормализацијом односа или ће овога пута прећи са ријечи и саопштења на конкретна дјела.

"Српски народ на Косову и Метохији очекује да му буде омогућено да оствари своје бирачко право 3. априла, на идентичан начин како је то био случај током свих изборних процеса до сада", поручио је Петковић.

Он указује и да су ови избори посљедња шанса и тест за међународну заједницу која има апсолутну одговорност и обавезу да обезбиједи спровођење и поштовање демократских тековина и принципа и да српском народу на Косову и Метохији омогући да искористе своје бирачко право.

Шефица посланичке групе Самоопредељења Мимоза Кусари-Љиља изјавила је раније данас да би за изборе 3. априла на Косову и Метохији требало да се примијени иста пракса као на протеклом референдуму о промјенама Устава Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана