Petković: Destruktivna namjera Kurtija, test za međunarodnu zajednicu

Tanjug
Foto: Arhiva

PRIŠTINA – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da će nastojanja Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posljedica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Takav Kurtijev scenario vratio bi ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine godinama unazad i toga treba da budu svjesni svi međunarodni predstavnici koji djeluju na prostoru Kosova i Metohije", ukazao je Petković u saopštenju.

On ocjenjuje da je u pitanju destruktivna namjera Kurtija da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore, ali da je, kako ističe, pitanje hoće li međunarodna zajednica ponovo mirno posmatrati kako se albanski političari igraju sa normalizacijom odnosa ili će ovoga puta preći sa riječi i saopštenja na konkretna djela.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno da ostvari svoje biračko pravo 3. aprila, na identičan način kako je to bio slučaj tokom svih izbornih procesa do sada", poručio je Petković.

On ukazuje i da su ovi izbori posljednja šansa i test za međunarodnu zajednicu koja ima apsolutnu odgovornost i obavezu da obezbijedi sprovođenje i poštovanje demokratskih tekovina i principa i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući da iskoriste svoje biračko pravo.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je ranije danas da bi za izbore 3. aprila na Kosovu i Metohiji trebalo da se primijeni ista praksa kao na proteklom referendumu o promjenama Ustava Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana