Петковић: Београд успио да спријечи Куртија да дестабилизује КиМ

Tanjug
Foto: Arhiva

БЕОГРАД - Београд и његови представници су, рјешавајући најакутнији проблем регистарских таблица у нашој јужној покрајини, успјели да спрече Аљбина Куртија у реализацији плана дестабилизације Косова и Метохије, ескалацију ситуације на терену и потенцијално трагичне последице, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

 

"Неспособност дела српске опозиције да сагледа озбиљност ситуације у којој се налази српски народ на Косову и Метохији, у комбинацији са њиховом патолошком мржњом и неповерењем према председнику Србије, резултирала је серијом бесмислених изјава којима се Србија оптужује за узмицање пред Приштином. То не само да је нетачно, него је и неодговорно и штетно по државу и наше сународнике на Косову и Метохији", рекао је Петковић.

Он је подвукао да је "последњим договором, који је издејствован нашом одлучношћу, доследношћу и одговорношћу, и међународна заједница коначно признала ко је стални извор нестабилности на Косову и Метохији".

"Захваљујући притиску који је извршен на Куртија, не само да је избегнуто драматачно погоршање ситуације на терену, већ је и нашим грађанима на северу покрајине омогућено да наставе да несметано користе возила регистрована на српске таблице, а трајно решење за овај проблем тек треба да нађемо. Невероватно је да је Аљбин Курти поштеђен било каквих критика од стране српске опозиције, а да се, уместо очекиване и природне слоге наше политичке јавности у одговору на ратоборно поступање Приштине, суочавамо са критикама због тога што настојимо да отклонимо опасност за наш народ у покрајини", рекао је Петковић.

Како је саопштила Канцеларија за КиМ, Петковић сматра да "можда и део српске опозиције прижељкује сукобе на Косову и Метохији, али политика председника и Владе Србије је политика мира и развоја".

"Никада нећемо пристати на то да иједно српско дете доведемо у опасност како бисмо удовољили опасним и необузданим страстима неких популиста и опортуниста у српској опозицији. Уосталом, наши сународници на Косову и Метохији, који свакако нису мањи родољуби од Срба са Врачара и Савског Венца, и којих се постигнут договор свакако највише тиче, нису имали примедбе на издејствовано решење, и то је оно што нам је најважнији коректив и путоказ", рекао је Петковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана