Petković: Beograd uspio da spriječi Kurtija da destabilizuje KiM

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD - Beograd i njegovi predstavnici su, rješavajući najakutniji problem registarskih tablica u našoj južnoj pokrajini, uspjeli da spreče Aljbina Kurtija u realizaciji plana destabilizacije Kosova i Metohije, eskalaciju situacije na terenu i potencijalno tragične posledice, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

 

"Nesposobnost dela srpske opozicije da sagleda ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji, u kombinaciji sa njihovom patološkom mržnjom i nepoverenjem prema predsedniku Srbije, rezultirala je serijom besmislenih izjava kojima se Srbija optužuje za uzmicanje pred Prištinom. To ne samo da je netačno, nego je i neodgovorno i štetno po državu i naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji", rekao je Petković.

On je podvukao da je "poslednjim dogovorom, koji je izdejstvovan našom odlučnošću, doslednošću i odgovornošću, i međunarodna zajednica konačno priznala ko je stalni izvor nestabilnosti na Kosovu i Metohiji".

"Zahvaljujući pritisku koji je izvršen na Kurtija, ne samo da je izbegnuto dramatačno pogoršanje situacije na terenu, već je i našim građanima na severu pokrajine omogućeno da nastave da nesmetano koriste vozila registrovana na srpske tablice, a trajno rešenje za ovaj problem tek treba da nađemo. Neverovatno je da je Aljbin Kurti pošteđen bilo kakvih kritika od strane srpske opozicije, a da se, umesto očekivane i prirodne sloge naše političke javnosti u odgovoru na ratoborno postupanje Prištine, suočavamo sa kritikama zbog toga što nastojimo da otklonimo opasnost za naš narod u pokrajini", rekao je Petković.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Petković smatra da "možda i deo srpske opozicije priželjkuje sukobe na Kosovu i Metohiji, ali politika predsednika i Vlade Srbije je politika mira i razvoja".

"Nikada nećemo pristati na to da ijedno srpsko dete dovedemo u opasnost kako bismo udovoljili opasnim i neobuzdanim strastima nekih populista i oportunista u srpskoj opoziciji. Uostalom, naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji, koji svakako nisu manji rodoljubi od Srba sa Vračara i Savskog Venca, i kojih se postignut dogovor svakako najviše tiče, nisu imali primedbe na izdejstvovano rešenje, i to je ono što nam je najvažniji korektiv i putokaz", rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana