Педофил из вртића осумњичен за 50 кривичних дјела

ГС
Педофил из вртића осумњичен за 50 кривичних дјела

БЕОГРАД - Истрага против педагошког асистента И.О. (26) из Богојева који се сумњичи да је сексуално злостављао малишане из Предшколске установе “Полетарац” у Оџацима попримила је ужасавајуће размјере тако да је из Основног прешла у Више јавно тужилаштво у Сомбору због сумње да је осумњичени починио 50 кривичних дјела.

Како је потврђено да се И.О. на основу 26 кривичних пријава терети да је починио 12 кривичних дјела обљуба злоупотребом положаја, 12 кривичних дјела приказивања, прибављања и посједовања порнографског материјала и искоришћавања малољетника за порнографију и 26 кривичних дјела недозвољене полне радње.

Осумњичени педагошки асистент се налази у притвору од хапшења, почетком маја, који му је сада продужен и може да траје до 4. јула. Како је за „Блиц“ објаснила портпарол сомборског Вишег суда Манела Оперта Подунавац, притвор му је продужен да боравком на слободи не би утицао на свједоке, односно законске заступнике оштећене дјеце, због бојазни да би у кратком временском периоду могао поновити кривична дјела и због постојања основане сумње да је починио обљубу злоупотребом положаја за коју је предвиђена казна од пет до 12 година затвора.

- Притвор му је продужен имајући у виду начин извршења и тежину посљедице кривичног дјела за које се окривљени основано сумњиво терети, што су, према оцјени судије за претходни поступак Вишег суда у Сомбору, околности које су довеле до узнемирења јавности и с обзиром на то да је починио већи број кривичних дјела уперених против полне слободе и да је на тај начин исказао висок степен безобзирности, упорности и досљедности - каже Оперта Подунавац.

Осумњичени је према незваничним информацијама инкриминисане радње предузимао у дужем временском периоду у континуитету и то од 1. септембра 2022. до 4. маја 2023. године.

Сумња се да има још злостављане дјеце

Родитељи малишана ПУ “Полетарац” и мјештани Оџака су и даље узнемирени и, како кажу, вјерују да има родитеља који из неког разлога још нису пријавили двадесетшестогодишњег педагошког асистента.

Подсјетимо, јавност је за нечасне радње И. О. сазнала када је један четворогодишњак родитељима испричао како га је у вртићу нагог фотографисао И. О., након чега су они одлучили да провјере дјететове наводе. Послије разговора са психологом, утврђено да је дјететов исказ вјеродостојан, а случај је пријављен полицији.

Оно што је додатно узнемирило јавност су незваничне информације да је вјештачењем телефона васпитача пронађено више фотографија и снимака наге дјеце за које се сумња да су настале управо за вријеме боравка дјеце у вртићима. На друштвеним мрежама појавила су се и језива свједочења на које све начине је И. О. полно узнемиравао дјецу.

Након протеста родитеља и оставке директорке ПУ “Полетарац”, најављено је да ће од септембра у тој образовној установи на улазу бити портир, а стално запослење ће добити и психолог.

- Тражили смо да се додатно упосли још васпитача и да се у свим просторијама вртића гдје бораве дјеца постави видео надзор, али нам је речено да је то комплексан процес - каже један од родитеља и подсјећа да су, након што је откривено шта је И. О. радио дјеци, у Оџаке долазили стручњаци из Новог Сада како би малишанима пружили потребну психолошку помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана